
ועדה מיוחדת שהוקמה על ידי שר המשפטים יריב לוין והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה המליצה על שינוי דרמטי במבנה המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש). לאחר יותר משנה של עבודה וכ-20 ישיבות, הוועדה הגיעה למסקנה כי יש להוציא את מח"ש מפרקליטות המדינה ולהפוך אותה לגוף חקירות ותביעות עצמאי, כך פרסם תאגיד השידור 'כאן'.
ההמלצה המרכזית, שהתקבלה ברוב קולות, מבקשת ליצור גוף שאינו כפוף לפרקליטות ואינו תלוי במשטרה. הוועדה אף המליצה לעגן את השינוי בחקיקה. בנוסף, הומלץ להרחיב את סמכויות מח"ש כך שתוכל לחקור כל עבירה פלילית בה חשוד שוטר, ללא קשר לחומרת העונש הצפוי.
עוד באתר:
הרקע להמלצות הוא המצב העגום שנחשף בדו"ח הוועדה. הנתונים מראים כי 83% מהתלונות למח"ש שהוגשו על ידי סנגורים מהסנגוריה הציבורית נגד שוטרים נדחו על הסף. עוד 14% נסגרו לאחר בירור ראשוני, ורק אחוז בודד הסתיים בהעמדת השוטר לדין. הוועדה ציינה כי עבירות אלימות של שוטרים הפכו לנורמה, ושהמציאות שבה רוב מוחלט של תלונות נגנזות ללא חקירה פוגעת באמון הציבור במערכת אכיפת החוק.
מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד, שתמך בהמלצות יחד עם שופטי בית המשפט המחוזי בדימוס עודד מודריק ודוד רוזן והסנגורית הציבורית הארצית ענת מייסד כנען, אמר: "השינוי המבני נדרש כדי להבטיח חקירה אובייקטיבית ויעילה של תלונות נגד שוטרים. המצב הנוכחי פוגע באמון הציבור במערכת אכיפת החוק".
עם זאת, לא הייתה תמימות דעים בוועדה. שרון אפק, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, התנגד למהלך. לדעתו, הנזק שייגרם מניתוק מח"ש מהפרקליטות עולה על התועלת הצפויה. עמדה זו מדגישה את המורכבות של השינוי המוצע ואת ההשלכות האפשריות שלו על מערכת אכיפת החוק.
ההמלצות כוללות גם שינוי בתהליך מינוי מנהל מח"ש, במטרה להבטיח את עצמאותו. על פי ההצעה, פרקליט המדינה לא ישלוט במינוי המנהל, אך גם לא יהיה זה שר המשפטים שימנה אותו ישירות, כפי שהציע בעבר חבר הכנסת משה סעדה.