
בפעם הראשונה מאז מרץ 2020, הפדרל ריזרב הכריז היום (רביעי) על הורדת ריבית של 0.5%, מהלך שבא בעקבות האטה משמעותית בקצב הצמיחה הכלכלית. הורדת הריבית, שהורידה את שיעור הקרנות הפדרליות לטווח של 4.75%-5%, מסמנת שינוי כיוון משמעותי לאחר סדרת העלאות ריבית שהחלו במרץ 2022 ונועדו להיאבק באינפלציה. ההורדה הגיעה בתגובה לנתונים כלכליים מהחודשים האחרונים, שהצביעו על ירידה בקצב יצירת המשרות לצד האטה בפעילות הכלכלית. באוגוסט נוצרו רק 142 אלף משרות חדשות – המספר הנמוך ביותר מאז התפרצות מגפת הקורונה ב-2020.
נתון זה, יחד עם עדכונים שליליים של נתוני התעסוקה לחודשים הקודמים מה שיצרו לחץ על הפדרל ריזרב להתערב ולהפחית את הריבית במטרה לתמוך בשוק העבודה ולהמריץ את הכלכלה. בכירי הפד ובראשם היו”ר ג’רום פאוול לא שללו בהודעות קודמות את האפשרות להורדות ריבית נוספות בהמשך השנה, כאשר שני כינוסים נוספים מתוכננים עד סוף 2024. המהלך האחרון משקף מדיניות גמישה שנועדה לאזן בין האינפלציה, שירדה ל-2.5% בשנה האחרונה, לבין החשש מהאטה כלכלית עמוקה.
עוד באתר:
לאחר ההודעה, המניות השונות מזנקות. מדד הדאו ג’ונס עלה ב-0.7% ומדד נאסד”ק עלה ב-0.6%; מדד S&P 500 הוסיף 0.6%. ה-S&P 500 נמצא בשיא לאחר עלייה של 18% השנה. ההיסטוריה מלמדת על עליות ממוצעות של כ-16% ב-12 החודשים שלאחר הורדת הריבית הראשונה של הפד במחזור, על פי נתונים של Canaccord Genuity.
המדדים רושמים עליות גבוהות לאחר הודעת הבנק המרכזי. שינוי המדיניות של הפד מסמן את הורדת הריבית הראשונה מזה ארבע שנים, כאשר רמות האינפלציה פוחתות מהרמות שנראו לפני שנתיים. “הוועדה צברה ביטחון רב יותר בכך שהאינפלציה נעה בר קיימא לכיוון 2%, והיא שופטת שהסיכונים להשגת יעדי התעסוקה והאינפלציה שלה מאוזנים בערך”, נכתב בהצהרה של הוועדה המוניטרית של הפדרל ריזרב.
בעוד שבארה”ב נוקט הפדרל ריזרב בצעדים להקל על המשק, בישראל אין צפי להורדת ריבית בקרוב. האינפלציה עדיין גבוהה והחשש מפיחות השקל מול הדולר והאירו מקשה על בנק ישראל לנקוט בצעדים דומים. כל עוד הריביות הגבוהות בארה”ב ובאירופה נותרות יציבות, הבנק המרכזי צפוי לשמור על המדיניות הנוכחית.