
שמעתי מהרב שלפי הסוד כדאי לעשות את ברכת העץ על התפוח בדבש, אבל מצד שני יש תמרים על השולחן וזה משבעת המינים, אז איך כדאי לנהוג? בנוסף לכך, בבית אבי ז"ל שהיה מיוצאי אשכנז, לא ראיתי שנהגו לאכול את כל הסימנים כמו שנוהגים הספרדים אלא רק חלק מהם. מה המנהג הנכון?
תשובת הגאון הרב חיים איידלס:
עוד באתר:
"כשמעיינים בפוסקים האשכנזים, לא ראינו שלא הביאו את מנהג אכילת הסימנים או ששללו אותו, זה מנהג שכבר כתוב בגמרא בכריתות. ככל הנראה בחלק מארצות אשכנז טכנית לא היה ניתן להשיג את כל הדברים, אז מצאו ירקות או פירות אחרים שיש בהם מסימנא דמילתא, כמו שכותב מרן המשנה ברורה שאפשר לקחת כל ירק ופרי שמסמן את הדבר.
זו הסיבה שבפסח, חלק מיוצאי פולין נוהגים עד היום לאכול למרור דווקא 'חריין', ומדוע? מכיוון שבפולין בתקופה הזאת, לא היה אפשר להשיג חסה. אם כי רבי חיים מוולוז'ין כותב שהדבר הראשון מבין החמישה סוגים שכתובים במשנה בפסחים, הכוונה בו היא לחזרת, אבל כאן בענייננו, יכול להיות שחלק מהדברים לא היו וזו הסיבה למנהג.
לגבי סדר הקדימה בברכות, מי שנהג בביתו לאכול דווקא את התפוח בדבש, ימשיך כך, מכיוון שיש לזה על מה להיתמך, וגם מצד ההלכה, אפשר לנהוג כפי דעת הט"ז והרמב״ם, שחביב קודם. אבל מי שאין לו מנהג ברור בדבר, אז שיברך קודם כל על התמרים, כפי ההלכה הפשוטה.
אם לאחר התפוח רוצה לאכול מהתמרים, לא צריך לברך עליהם שנית, שהרי כבר פטר אותם בברכת התפוח, זאת מכיוון שאנו פוסקים שמתייחסים לתפוח כעיקר, לא פחות מן הדבש, ולכן מברכים עליו בורא פרי העץ וזה פותר גם את התמר".
מתוך התוכנית 'דרך חיים', התוכנית משודרת מדי יום חמישי בשעה 21:00.
האזינו לתשובה המלאה