
במהלך חפירות ארכיאולוגיות בלוד בשנת 1996, התגלה פסיפס מרהיב ביופיו ויוצא דופן בשלמותו. הפסיפס, שתוארך לתקופה הרומית המאוחרת, נחשף במהלך עבודות שימור באזור, והוא נחשב לאחד מהפסיפסים המרשימים שנמצאו בעולם. אורכו של הפסיפס 17 מטר, רוחבו תשעה מטרים, והוא מציג בתיאורים מפורטים בעלי חיים שונים, צמחייה וכלי שיט מתקופה זו.
לאחרונה צורף המוזיאון לארגון הגג של המועצה לשימור אתרים והוא משמש כיום בית לפסיפס המקורי והנדיר, מציג אותו בשלמותו ומציע למבקרים חוויה ייחודית המשלבת תצוגות אינטראקטיביות חדישות עם טכנולוגיה מתקדמת, ומגוון פעילויות לכל הגילאים. נוסף על הפסיפס, מביא המוזיאון את סיפורה של לוד – מהתקופות העתיקות, דרך התקופה העות'מאנית והמנדטורית, ועד ימינו. לא פחות חשוב מכך, מוזיאון הפסיפס משמש נקודת מוצא לסיור באתרי מורשת נוספים בעיר לוד.
עוד באתר:
יאיר רביבו, ראש העיר לוד אומר לנו בסיור "אני שמח ומברך על ההחלטה של המועצה לשימור אתרים, שבחרה במוזיאון פסיפס לוד כאתר מורשת רשמי. זה הזמן להודות גם להנהלת המוזיאון ולגורמים בחברה הכלכלית לוד ובעירייה, שפעלו להביא את הפסיפס להכרה החשובה והראויה.
"החלטה זו היא בעלת חשיבות רבה לעיר לוד, למוזיאון ולפסיפס הייחודי בארץ ובעולם, שמציג את ההיסטוריה והחשיבות של העיר לוד לאורך אלפי שנים ועד ימינו. בנוסף, החלטה זו מקדמת את ההכרה בעיר לוד, על אתריה השונים, כעיר מורשת שדורות של יהודים ישבו בה לאורך ההיסטוריה ופיתחו אותה, את התרבות ואת היהדות של ארץ ישראל".
מיכל הלוי-בר, מנהלת מחוז מרכז במועצה לשימור אתרים: "לוד, אחת הערים העתיקות בארץ ישראל, היא היחידה שנמצאו בה ממצאי יישוב מכל אחת מתקופותיה הארכיאולוגיות וההיסטוריות, החל מהתקופה הפרהיסטורית ועד ימינו. רצף ההתיישבות הייחודי ממשיך עד עתה, ובא לידי ביטוי גם במגוון הקהילות שמצאו לעצמן בית בעיר. לציר המתחיל מהפסיפס העתיק של לוד ופסיפס תקופותיה ההיסטוריות, וממשיך דרך פסיפס אנושי מרתק של תרבויות, סגנונות, דתות, עדות וקהילות – יש ערך רב כעוגן מרכזי בתיירות המורשת בעיר".
בארגון הגג של המועצה לשימור אתרים חברים כיום למעלה מ-230 אתרים, מהגליל העליון ועד אילת, שכל אחד מייצג פרק חשוב בתולדות ההתיישבות בארץ ישראל בעת החדשה, המאבק על המדינה שבדרך, הקמת מדינת ישראל, בתיהן של דמויות מרכזיות בתולדותיה ועוד.