
הרב משה מנחם קלוגר, ראש מוסדות 'קבר רחל' שוחח עם בצלאל קאהן ב'קול חי' לרגל הילולת רחל אמנו ע"ה – י"א מר חשוון. ההיסטוריה של קבר רחל בעשרות שנים האחרונות, מתחילה בתשכ"ז.
הרב קלוגר מספר בראיון איך החל הקשר שלו לקבר רחל. "על פי זוהר רחל אמנו – יש לכל ישראל חלק בנשמתם מרחל אמנו, היא זו שנקראת 'עקרת הבית' בחז"ל". ומספר הרב: "הייתי ילד קטן, אמא שלי לקחה אותי לקבר רחל, הגענו שם למבנה, המקום היה למבקרים, עוצרים שם, על אם הדרך, כמו תחנה, כמו שהפסוק מכנה את זה דרך אפרתה. האוטובוס כמה פעמים ביום, לפעמים נוסעים גם באוטובוסים ערבים, מגיעים להתפלל כמה דקות וחוזרים".
עוד באתר:
עוד הוא מספר: "מה שקרה בתש"נ, מלחמת המפרץ, היו פחדים גדולים בארץ, נשק לא קונבנציונלי, הצליחו לזרוע אימה, גדולי ישראל הציעו, יש יהודי צדיק רבי קלמן גרינוולד, הוא היה קשור לרבי מרחמסטריווקא ועוד, ואז החליטו להשתמש בנשק הזה, תפילת מנחה קבועה, עם אמירת ספר תהילים כולו. עד אז היו מבקרים, ואז נוסד משהו קבוע, ששינה הכל, כולם ראו את הניסים שהיו במלחמת המפרץ. וכך המניין המשיך תקופה".
"בתשנ"ד", מספר הרב קלוגר, "הגיעה פנייה מיהודי שהיה נצרך לרפואה, שצריך להוסיף משהו בקבר רחל, ואז נוסד כולל לפנות בוקר ללימוד לפנות בוקר ותפילת שחרית ולימוד של כמה שעות. באותה שנה היה האירוע של ברוך גולדשטיין במערת המכפלה, ותהום כל הארץ, לא נתנו כמה שבועות להגיע לקבר רחל, המקום היה סגור ומנוטרל".
"היה מקובל לפני 150 שנה שהוא משתוקק שיקומו משמרות תורה ותפילה בקבר רחל ובוודאי בספרו אור זרוע לצדיק, ממליץ לציבור שעם ישראל יתנדבו לקיום הדבר הזה כי בכך תלוי הקיום של עם ישראל".
ראש המוסדות המשיך וסיפר: "באינתיפיאדה הראשונה הקבר נסגר לחלוטין לתקופה ארוכה ואז קמו כמה חסידי ברסלב שמסרו נפש, ועוד כמה יהודים שהצליחו לבקוע ולהגיע לכולל חצות, היו צעדים נועזים שאני קצת מפחד לספר.. עד שהגורמים הרשמיים הבינו שאין ברירה וצריך למצוא פתרונות. הם הגיעו ולא האמינו בסריקה צבאית באמצע הלילה ורואים יהודים יושבים ולומדים תורה".
:היו ימים שהלומדים היו צריכים להשאר שם כל היום, עד אחר הצהריים, עד שיכולנו לצאת חזרה לבית, עד שהצבא אישר. היינו מתאמצים להשיג רכבים ממוגנים, לא תמיד מצאנו, ולפעמים הצבא היה עושה סריקות ולא נותן לנו להכנס במשך שעות, עד שאיזה חייל החליט כן לבצע את הסריקות".
"מספר לי יהודי צדיק, עמדתי יום יום עד איפה שאפשר ליד המחסום, הכי קרוב לקבר רחל, לא התייאש ולא וויתר – וסיפר לי שלא היה דבר אחד שהתפלל עליו שלא נושע".
האזינו לשיחה המלאה של הרב קלוגר עם בצלאל קאהן ב'קול חי':