
הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול, בראשות ח"כ בועז ביסמוט, קיימה דיון על תחלואת סרטן ריאה והצורך בהעלאת המודעות לנזקי העישון בקרב צעירים. יו"ר הוועדה הדגיש כי עישון הוא הגורם המרכזי למקרי סרטן הריאה – מחלה קטלנית במיוחד בקרב גברים – אשר ניתן למנוע באמצעות מודעות ושינויי התנהגות.
ד"ר שני שילה, מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה, הציגה נתונים מדאיגים והדגישה כי בכל יום מתגלים 7 מקרים חדשים של סרטן ריאה, וכי 5 מתוכם מתים – רובם מעשנים. לדבריה, עישון הוא גורם הסיכון העיקרי למחלה, אשר קוטלת מספר רב יותר של חיים לעומת תאונות דרכים בישראל.
עוד באתר:
שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון בישראל, הצביעה על נתון מדאיג נוסף: 31% מבני הנוער בגילאי 17-15 מעשנים לפחות פעם בחודש מוצרי טבק וניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות. היא ציינה שמדובר בזינוק חד לעומת שיעור המעשנים לפני שש שנים, אז היה הנתון 17.7% בלבד. רוב בני הנוער החלו עם סיגריות אלקטרוניות, והפכו עם הזמן למעשנים קבועים.
לטענת אורנה כהן, מנהלת תחום מניעת עישון במשרד הבריאות, רבע (25%) מתנסים בעישון לפני גיל 12, 60% מתנסים לפני גיל 14, ואחד מכל חמישה בני נוער במגזר הערבי מעשן לפחות פעם בחודש סיגריות אלקטרוניות.
בחברה החרדית ההיקף חמור עוד יותר, כאשר 54% בישיבות תיכוניות חרדיות (12-15) התנסו בעישון, 80% תיכונים נוער חרדי נושר, 77% ישיבות חרדיות גבוהות (18-22), ואילו 56% ישיבות חרדיות גבוהות – מעשנים בקביעות. כהן הדגישה כי יש התאמה ישירה בין היקף העישון למחלת סרטן הריאה.