
מחקר חדש חושף כי אחד מכל שישה ישראלים נתן בעבר שוחד עבור קבלת טיפול רפואי. פרופ' ניסים כהן מהמחלקה למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה, אחד מעורכי המחקר, אמר היום ברשת ב': "המחקר הזה לא בא להכפיש את מערכת הבריאות, אלא להגיד 'די' – הגיע הזמן לעשות משהו עם הסיפור הזה".
כהן הדגיש כי מטרת המחקר אינה לפגוע בתדמית מערכת הבריאות, אלא לעורר מודעות לבעיה קיימת. "הרוב המכריע של הרופאים והאחים הם אנשים טובים ומקצועיים", אמר, "אך יש נתונים שאי אפשר להתעלם מהם, וצריך לטפל בבעיה כדי שלא תתפתח לממדים מסוכנים".
עוד באתר:
המחקר כלל שלוש שאלות שהופנו לנבדקים. כהן הסביר כי השאלה הראשונה הייתה פשוטה: "האם אתה או אחד מבני המשפחה שלך שילם תשלום לא פורמלי כדי לקבל שירותי בריאות מועדפים?". על שאלה זו ענו בחיוב 7% מהנבדקים.
השאלה השנייה בחנה האם נבדקים שילמו תשלום לא פורמלי בטיפול בבי"ח ציבורי שלא במסגרת ערוצי השר"פ. לשאלה זו ענו בחיוב 8% מהנבדקים, מה שמעיד על תופעה רחבה יותר במערכת הציבורית.
השאלה השלישית נגעה למתן מתנות לצוות הרפואי לפני או במהלך הטיפול. כהן ציין כי מתנה צנועה אחרי הטיפול היא דבר מקובל, אך מתנות כאלה משמשות לעיתים כסוג של שוחד, גם אם אינו מוגדר ככזה מבחינה משפטית.
כהן הדגיש כי אמנם אין כאן עבירה משפטית מובהקת, אך המציאות מראה על קיום של ערוץ לא פורמלי שמערבב בין התחום הציבורי לפרטי, מה שעלול לערער את האמון במערכת. לדבריו, המצב הזה אינו ייחודי לישראל ונפוץ במערכות בריאות במדינות נוספות.
לסיום, הזהיר כהן מפני השפעת התופעה על תחומים נוספים. "דיפוזיה היא תופעה בלתי נמנעת. אם זה קיים ברפואה, אין סיבה שזה לא יזלוג לתחומי החינוך, הסיעוד ותחומים אחרים", אמר, וקרא למערכת לפעול למניעת המגמה.