
כמעט שבע שנים לאחר האסון בנחל צפית, הכרעת הדין בנושא התקבלה היום (ראשון) בבית המשפט. המשפט, שנמשך כחמש שנים, עסק באחריותם של שני מנהלי מכינת בני ציון, יובל כהאן ואביב ברדיצ'ייב, אשר הואשמו בעשרה סעיפים של המתה בקלות דעת – עבירה שעונשה המרבי 12 שנות מאסר.
במהלך המשפט נחשפו מחדלים בטיחותיים חמורים במכינה ובטיול, כאשר התברר כי שנה לפני האסון התרחשו אירועים דומים באותו נחל. לפי עדויות חניכים, ראש המכינה כהאן נטה להקל ראש במחדלים ואף להתייחס לסכנות ולתקלות שהסתיימו בשלום כאל בדיחה או מדיניות. חלק מהטיולים הסתיימו במקרי חילוץ, בהם חניכים נפגעו ממכות שמש חמורות, כמעט נסחפו בשיטפון או סבלו מהיפותרמיה.
עוד באתר:
בטיול שנה קודם לאסון אירעו מחדלים נוספים. לדברי חניכים, תגובת כהאן לאירועים התמקדה בתחקיר שבו האשים חניכה כי "לא שתתה מים לפני", ובמקביל שיבח את צוותי החילוץ על כך ש"לא הטיפו לו מוסר". המחלצים, שהיו מזועזעים מהתנהלות המכינה, התקשו לקבל את תגובתו, שלדבריהם לא התייחסה למחדלים הקשים ולא כללה מסקנות משמעותיות. אף על פי כן, גם הם וגם חניכי המכינה לא דיווחו על המחדלים, אפילו כשנחקרו במשטרה.
חקירת האסון הושפעה, לכאורה, ממעורבותם של שניים מתוך שלושת חברי ועדת החקירה שהיו בקשר קרוב עם אנשי המכינות. החברה השלישית בוועדה, שופטת במקצועה, הודתה בסופו של דבר כי הוועדה לא פעלה כראוי. לדבריה, סגירת המכינה התאפשרה רק בעקבות מחאה פומבית של אחת מסבתות הנספים, שפנתה ישירות לתורם המרכזי של המכינה.
האסון התרחש בשנת 2018, כאשר תשעה חניכים איבדו את חייהם בשיטפון שפקד את נחל צפית בערבה במהלך טיול גיבוש של המכינה הקדם-צבאית בני ציון. החניכים טיילו בתוך תוואי הנחל, וגל שיטפון גדול ועוצמתי שטף אותם. חלקם הצליחו להינצל מטביעה לאחר שטיפסו למקומות גבוהים, אך אחרים נסחפו בזרם וטבעו למוות.
יובל כהאן, מנהל המכינה, הודיע על התפטרותו בעקבות האסון. "מאז האסון אני קרוע ושבור. לעולם לא אוכל למצוא מילים שיוכלו לבטא את הצער שאני חש", אמר כהאן בתגובה לתקרית הטרגית. למרות הצהרותיו, הדיון המשפטי העלה שאלות קשות על אופן ניהול המכינה והטיולים שארגנה.