
הוועדה לביטחון לאומי התכנסה היום (שלישי) לדיון דחוף בעקבות עליית מדרגה חמורה באיומים על נבחרי ציבור, אשר עלולה להוביל לפגיעה בחיי אדם. הדיון התקיים בעקבות אירוע זריקת פצצות תאורה על ביתו של ראש הממשלה, ושיקף את הדאגה הגוברת מההסתה והאלימות הפוליטית בישראל.
יו"ר הוועדה: "תגנו על הדמוקרטיה!"
עוד באתר:
יו"ר הוועדה, ח"כ צביקה פוגל, פתח את הדיון באומרו כי הוא ומשפחתו מאוימים באופן אישי על ידי ארגון המכנה את עצמו 'הנוקמים הישראלי'. לדבריו, "שנאה, רוע ותחושת חסינות מפני ענישה הם מאפיינים של ארגוני פשיעה. עלינו לוודא שהתופעות הללו לא יידרדרו למקומות מסוכנים". הוא הדגיש את הצורך הדחוף בפעולה: "אני מזכיר שב-1995 ראש ממשלה נרצח במדינת ישראל. אני לא מפחד – אני מודאג. תגידו לי מה צריך לעשות כדי לעצור את זה".
נתונים מדאיגים על עלייה באיומים ובהסתה
בדיון הוצגו נתונים חמורים על העלייה במקרי ההסתה והאיומים. לדברי סנ"צ רותי האוסליך, רמ"ד חקירות במשטרת ישראל, בשנת 2023 נפתחו 85 תיקי חקירה בגין הסתה, ואילו השנה המספר עלה ל-124. "הניתורים ברשתות החברתיות מגיעים לאלפים, אך עד כה הוגש כתב אישום אחד בלבד", ציינה.
עו"ד שמעון חוג'ה מלשכת פרקליט המדינה הדגיש כי "הטיפול בהסתה לאלימות לא נזנח, והאירועים מטופלים במהירות וביעילות". לדבריו, כל מקרה שמועבר לפרקליטות המדינה נבחן באופן מדוקדק, כאשר עבירות של איומים מקבלות עדיפות בשל בהירותן לעומת אמירות שנתונות לפרשנות.
קולות מחברי הכנסת: קריאה לפעולה נחרצת
חברי הכנסת בדיון הדגישו את הדחיפות והחשיבות של טיפול באיומים ובהסתה. ח"כ צבי סוכות ציין כי "מרבית הציבור הוא שומר חוק וזכותו למחות, אך יש שוליים שמסיתים". ח"כ גלעד קריב הדגיש כי "יש בישראל אלימות פוליטית שאינה זוכה להתייחסות ראויה, כולל בכנסת". לדבריו, יש לגלות אפס סובלנות לכל גילוי של סכנה לנבחרי ציבור.
ח"כ יואב סגלוביץ טען כי "יש חברי כנסת שמבצעים בעצמם פעולות של הסתה לאלימות, כמו שילוט רחוב נגד היועמ"שית".
לדברי ח"כ אושר שקלים: "לא ייתכן שנבחרי ציבור מכנים את ראש הממשלה כאויב גרוע מהאויבים שלנו". חברו לסיעת 'הליכוד', ח"כ אביחי בוארון קרא ליועמ"ש ולפרקליט המדינה לבחון מחדש את הקביעה שמחאה אפקטיבית כוללת הפרת סדר ציבורי.
בסיכום הדיון פנה יו"ר הוועדה, ח"כ פוגל, לגורמי האכיפה בבקשה חד משמעית: "תגנו על הדמוקרטיה! אם לא, היא לא תירה פצצת תאורה אלא את הכדור הבא". הוא הדגיש כי חופש הביטוי אינו מקנה זכות להסית לאלימות ולפגוע בביטחון הציבור ובדמוקרטיה.
הוועדה הבהירה כי נדרשת פעולה נחרצת ומיידית לשם טיפול בהסתה ובאיומים, תוך שמירה על איזון בין חופש הביטוי לבין ביטחון הציבור.