
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) הוציא היום (חמישי) צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, בטענה לביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות ברצועת עזה. ההחלטה התקבלה לאחר שבית הדין דחה את התנגדות ישראל לסמכותו השיפוטית. גם נגד מוחמד דף, שחוסל, הוצא צו מעצר.
על פי ההחלטה, קיים "בסיס סביר להאמין" שנתניהו וגלנט אחראים לפשעי מלחמה הכוללים שימוש ברעב ככלי לחימה, וכן לפשעים נגד האנושות הכוללים רצח, רדיפה ומעשים לא אנושיים אחרים. בית הדין טוען כי השניים הגבילו במכוון כניסת סיוע הומניטרי לעזה, כולל מזון, מים, תרופות, דלק וחשמל, בתקופה שבין ה-8 באוקטובר 2023 ל-20 במאי 2024.
עוד באתר:
ישראל, שאינה חברה בבית הדין הבינלאומי, דחתה בחודש ספטמבר את סמכותו לדון בפעולותיה בשטח רצועת עזה, אולם בית הדין קבע כי אין צורך בהסכמת ישראל מאחר שהוא מפעיל את סמכותו על בסיס הסמכות הטריטוריאלית של הרשות הפלסטינית, שהצטרפה לבית הדין ב-2015.
בית הדין קבע כי ההחלטות להתיר או להגביר את הסיוע ההומניטרי לעזה היו לרוב מותנות, ולא נבעו מרצון לעמוד בהתחייבויות על פי המשפט ההומניטרי הבינלאומי, אלא כתגובה ללחץ הקהילה הבינלאומית או לבקשות ארצות הברית. עוד נקבע כי הגברת הסיוע לא הייתה מספקת לשיפור נגישות האוכלוסייה למצרכים חיוניים.

כזכור, המנהיג המיועד של הרוב הרפובליקני בסנאט האמריקאי, ג'ון ת'ון, יצא השבוע בהצהרה תקיפה נגד בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) בהאג, ואיים להעביר חקיקה שתטיל סנקציות על בית הדין אם לא יחזור בו מכוונתו להוציא צווי מעצר נגד בכירים ישראלים.
"אם בית הדין הבינלאומי והתובע קרים חאן לא יחזרו בהם מפעולותיהם הבלתי חוקיות והמקוממות להוצאת צווי מעצר נגד בכירים ישראלים, על הסנאט להעביר מיידית חקיקת סנקציות, כפי שכבר עשה בית הנבחרים באופן דו-מפלגתי", כתב ת'ון. כעת נותר להמתין ולראות כיצד יפעל הממשל הרפובליקני החדש בארה"ב, לאחר חילופי השלטון.