
בשינוי דרמטי מעמדתה הקודמת, נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד קוראת למנהיגי אירופה לאמץ גישה פרגמטית מול כהונתו הצפויה של דונלד טראמפ כנשיא ארה"ב. בראיון ל"פייננשל טיימס" הציגה לגארד אסטרטגיה חדשה להתמודדות עם האתגרים הכלכליים שעשויים להתעורר בקדנציה השנייה של טראמפ, תחת הכותרת "אסטרטגיית הצ'ק הפתוח".
במקום להיגרר למלחמת סחר הרסנית, לגארד ממליצה על הגדלה משמעותית של רכש אמריקאי במגוון תחומים. "מלחמת סחר כוללת איננה אינטרס של אף אחד ותוביל להפחתה גלובלית של התמ"ג", הזהירה נשיאת הבנק המרכזי. "איך הופכים את אמריקה לגדולה שוב אם הביקושים הגלובליים יירדו?"
עוד באתר:
התוכנית המתגבשת כוללת הגדלת רכישות של גז טבעי נוזלי מארה"ב, רכש מוגבר של מערכות הגנה וציוד צבאי אמריקאי, ושילוב חברות אמריקאיות במכרזי רכש צבאי משותפים של האיחוד האירופי. בנוסף, נשקלת התאמת מדיניות הסחר האירופית מול סין לזו של וושינגטון, לצד הגדלת יבוא מוצרים חקלאיים מארה"ב.
לגארד רואה בטווח המכסים של 10-20% שהציע טראמפ פתח למשא ומתן. "העובדה שאתה מגדיר טווח פירושה שאתה פתוח לדיון", אמרה. "זה יוצר את ההזדמנות לשבת ליד השולחן ולראות איך אנחנו יכולים לעבוד ביחד".
למרות שמוקדם יותר השנה הגדירה את טראמפ כ"איום על אירופה", לגארד מציגה כעת גישה מפוכחת יותר. "המחשבה שלי על איך לטפל בקדנציה שנייה של טראמפ השתנתה קצת", הודתה. "זה תלוי בנו עכשיו – האירופאים – להפוך את גישת האיום כלפינו לאתגר שעלינו להגיב עליו".
נשיאת הבנק המרכזי האירופי מצטרפת להערכתו של קודמה בתפקיד, מריו דראגי, כי האיחוד האירופי זקוק לצעדים דרסטיים כדי לשפר את כושר התחרות הכלכלי שלו. "אירופה אמנם בפיגור, אבל לא הייתי אומרת שאירופה לא יכולה להדביק את הפער", אמרה. לדבריה, המצב הנוכחי מהווה "התעוררות גדולה" עבור אירופה.
בעוד הנציבות האירופית טרם גיבשה מדיניות רשמית להתמודדות עם איומי המכסים של טראמפ, קריאתה של לגארד לשיתוף פעולה כלכלי הדוק יותר עם ארה"ב מסמנת שינוי משמעותי בגישה האירופית. "זה תרחיש טוב יותר מאסטרטגיית תגמול טהורה, שיכולה להוביל לתהליך של מידה כנגד מידה שבו אף אחד לא באמת מנצח", סיכמה.