
בתוך שבוע וחצי בלבד, השלימו כוחות המורדים בהובלת אבו מוחמד אל-ג'ולאני את המהפך הדרמטי בסוריה: מכיבוש חלב, העיר השנייה בגודלה במדינה, ועד להשתלטות הלילה על דמשק והפלת משטרו של בשאר אל-אסד. חלק גדול מהקרדיט להישגים המשמעותיים נזקף לזכותו של מנהיג ארגון "היאת תחריר אל-שאם" (HTS), שהפך מפעיל אל-קאעידה לשעבר למנהיג הכוח החזק ביותר בסוריה.
תוך שבעה ימים בלבד, הצליחו כוחותיו של אל-ג'ולאני לחולל את מה שנראה בלתי אפשרי: כיבוש חלב ארך שלושה ימים בלבד, ובהמשך השבוע התקדמו כוחותיו דרומה במהירות מפתיעה, תוך כיבוש ערים גדולות נוספות כמו חמה וחומס, עד שהלילה נכנסו לדמשק והשלימו את הפלת משטרו של בשאר אל-אסד, ששלט במדינה 24 שנים.
עוד באתר:
סיפורו של אל-ג'ולאני מתחיל דווקא בערב הסעודית. הוא נולד בשם אחמד חוסיין אל-שראע בריאד ב-1982, שם עבד אביו הסורי כמהנדס נפט. ב-1989 חזרה המשפחה לסוריה והתיישבה בקרבת דמשק – העיר שהלילה כבש. על שנותיו המוקדמות ידוע מעט, אך נקודת המפנה בחייו הגיעה ב-2003, כשהצטרף לארגון הטרור אל-קאעידה בעיראק כחלק מההתנגדות לפלישה האמריקאית למדינה.
'קריירת' הטרור שלו נקטעה ב-2006, כשנעצר על ידי כוחות ארה"ב ובילה חמש שנים במעצר. אך דווקא תקופה זו עיצבה את דרכו העתידית. לאחר שחרורו, הוטל עליו להקים את שלוחת אל-קאעידה בסוריה, "ג'בהת אל-נוסרה", שצברה השפעה רבה באזורים שבשליטת המורדים, במיוחד באידליב.
ב-2016 החל אל-ג'ולאני בתהליך של שינוי תדמית. הוא התנתק מהשאיפה של אל-קאעידה להקים "ח'ליפות עולמית" במדינות מוסלמיות, והתמקד בבניית כוחו בתוך גבולות סוריה. HTS שהקים הפך במהרה לכוח המוביל בקרב המורדים.

תחת הנהגתו, שלט HTS במחוז אידליב באמצעות "ממשלת ההצלה הסורית". הארגון סיפק שירותים אזרחיים, חינוך, בריאות, מערכת משפט ותשתיות. אך מאחורי החזית האזרחית הזו, מצביעים דיווחים ערביים על שלטון קשה שאינו סובל התנגדות, כולל העלמת פעילים וירי במפגינים.
כעת, עם נפילת משטר אסד, ניצב אל-ג'ולאני בפני האתגר הגדול ביותר בחייו: להפוך מכוח מורדים לשלטון מרכזי. בהודעות ראשונות שמסר לאחר הניצחונות המזהירים, הבטיח ארגונו להגן על מיעוטים דתיים ואתניים – שינוי דרמטי מהצהרותיו בעבר.
לפי מומחים, אל-ג'ולאני מעוניין למתג את HTS כישות שלטונית אמינה בסוריה החדשה ושותפה אפשרית במאמצים הגלובליים נגד טרור. אך האתגרים עצומים: HTS מוגדר כארגון טרור על ידי האו"ם, ארה"ב והאיחוד האירופי, והעולם מביט בחשש על עלייתו לשלטון.
הניצחון המהיר מעלה שאלות קריטיות: האם יצליח אל-ג'ולאני להפוך את HTS לממשלה לגיטימית? האם יצליח לשכנע את הקהילה הבינלאומית בכנות כוונותיו? והאם יצליח להביא יציבות למדינה המדממת מבלי לחזור לדפוסי הדיכוי של המשטר אותו החליף?
בשעות אלה ממש, כשדמשק עוברת לשליטת המורדים ואסד נמלט מהמדינה, העולם עוקב בדריכות אחר צעדיו הראשונים של האיש שהפך בתוך שבוע אחד ממנהיג מורדים לשליט דה-פקטו על מרבית שטחה של סוריה.