
ממצאיו של מחקר שערך פרופ' גיל זלצמן, מנהל בית החולים גהה וראש התוכנית למניעת אובדנות במשרד הבריאות, חושפים כי כ-25% מהחטופים שחזרו מעזה מפתחים תסמונת שטוקהולם. מדובר בתופעה פסיכולוגית שבה החטופים מגלים הזדהות ואף רגשות חיוביים כלפי שוביהם, כתוצאה ממנגנון הישרדות נפשי.
במהלך המחקר, שנערך בשיתוף פעולה עם המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, נבחנו הרשומות הרפואיות של 102 חטופים שחזרו מעזה. מסקנות המחקר הוצגו בכנס שעסק בעתיד הטיפול הרפואי והנפשי הנדרש לחטופים שחוו טראומה. כך פורסם ב'כאן'.
עוד באתר:
"השומרים שלי" – ביטויים מעידים על השפעת השבי
לדברי פרופ' זלצמן, חלק מהחטופים ביטאו גישה חיובית כלפי שוביהם מיד לאחר שובם לישראל. בריאיונות מקצועיים, השתמשו חלקם במונח "השומרים שלי" לתיאור השובים. תופעה זו מהווה אתגר רגשי עבור המטפלים, כמו גם עבור בני משפחותיהם של החטופים.
המחקר מצביע על כך שנשים נוטות לסבול מתסמונת שטוקהולם בשכיחות גבוהה יותר בהשוואה לגברים. בנוסף, נמצא כי אזרחים ישראלים פגיעים יותר לפיתוח התסמונת מאשר אזרחים זרים. עוד עולה כי ככל שמשך השבי מתארך, כך עולה הסיכוי להופעת התסמונת.
החוקרים מדגישים את חשיבות הטיפול הנפשי המותאם לחטופים ולבני משפחותיהם, לצד פיתוח כלים מקצועיים עבור צוותי הטיפול, שמטרתם לסייע בהתמודדות עם הטראומה הייחודית הנגרמת כתוצאה מהשבי.