
דאגה עולמית גוברת בעקבות נפילת משטר אסד בסוריה: מאות טונות של חומרי לחימה כימיים קטלניים, שהיו בשליטת המשטר הסורי, נעלמו ללא עקבות. הנתונים מטרידים במיוחד: 360 טונות של גז חרדל ו-5 טונות של חומרים לייצור גז העצבים סארין – כמות שמספיקה למילוי בריכת שחייה קטנה, נמצאים כעת באזור נטול שלטון מרכזי, כך מדווח ה'וושינגטון פוסט'.
במשך 53 שנות שלטון האימים של משפחת אסד, סוריה פיתחה וייצרה כמויות עצומות של נשק כימי, החל מגז חרדל מתקופת מלחמת העולם הראשונה ועד לגז עצבים קטלני שכמה טיפות ממנו מספיקות להמית אדם. בשיא תוכנית הנשק הכימי, סוריה החזיקה באחד המאגרים הקטלניים בעולם, שנועד במקור להרתיע את ישראל, אך בהמשך שימש נגד אזרחים ומורדים במלחמת האזרחים.
עוד באתר:
המצב כיום מסוכן במיוחד: בהיעדר שלטון מרכזי, ועם נוכחות של ארגוני טרור כמו דאעש במדבריות המזרחיים של המדינה, אבטחת החומרים שנותרו הפכה לעדיפות עליונה לא רק עבור שכנותיה של סוריה, אלא עבור העולם כולו.
"למרות שאסד נפל, רוח הרפאים של הנשק הכימי עדיין מרחפת מעל סוריה", מסביר פרופ' גרגורי קובלנץ, מומחה לנשק בלתי קונבנציונלי מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון. "בעוד שהאיום של התקפה כימית בקנה מידה גדול פחת, קיים סיכון גובר שהנשק יבוזז על ידי ספסרים, קבוצות מורדים מתחרות או טרוריסטים".
בתגובה למשבר, ארגון OPCW, הארגון הבינלאומי לפיקוח על נשק כימי, כינס ישיבת חירום בהאג. פרננדו אריאס, מנכ"ל הארגון, הצהיר כי הם ערוכים טוב יותר להתמודד עם האתגר מאשר לפני 11 שנים, כשהגיעו לראשונה לסוריה.
במקביל, חיל האוויר הישראלי ביצע מספר תקיפות במרכזי מחקר ואתרי אחסון צבאיים בסוריה, במה שנראה כניסיון מקדים למנוע את נפילת הנשק לידיים עוינות. גורמים צבאיים אמריקאים הביעו גם הם דאגה, אם כי טרם נשלחו כוחות אמריקאיים לסייע בחיפושים.
ההיסטוריה של תוכנית הנשק הכימי הסורית רצופה בהונאות. הסורים טענו בעבר כי החומרים החסרים "אבדו בתאונות דרכים", הסבר שנדחה על הסף על ידי מפקחי הנשק הבינלאומיים. בנוסף, המשטר טען כי השתמש בכ-15 טונות של חומרים בניסויים – טענה שנחשבת לא סבירה בעליל.
"איננו יודעים כמה נשק הם שמרו בצד", אומר ג'רי סמית', ראש המבצעים לשעבר של משלחות האו"ם-OPCW לסוריה. "גם אם החומרים התיישנו והפכו לסירופ צמיגי, הם עדיין יכולים לשמש כנשק יעיל ומסוכן".
המומחים מסכימים כי הסיכוי שסוריה הצליחה לשקם את תוכנית הנשק הכימי שלה בהיקף דומה לזה שהיה ב-2013 נמוך. המדינה, שנחלשה ממלחמת אזרחים וסנקציות בינלאומיות, ונמצאה תחת מעקב מתמיד של סוכנויות מודיעין זרות, חסרה את המשאבים והיכולת לבנות מחדש את מה שאבד.
עם זאת, החשש העיקרי הוא מגילוי מפתיע של מאגרים שהוסתרו, כמו פגזי ארטילריה שמולאו בחומרים כימיים לפני 2013. המרוץ נגד הזמן כעת הוא למצוא ולאבטח כל נשק כזה לפני שיפול לידיים הלא נכונות.