
עם קריסת משטר אסד בסוריה, נפתח מרדף עולמי אחר מיליארדי הדולרים והנכסים שצברה המשפחה במהלך יותר מחצי מאה של שלטון דיכוי. על פי הערכות משרד החוץ האמריקאי, שווי הנכסים והעסקים של משפחת אסד נע בין מיליארד ל-12 מיליארד דולר.
לאורך השנים בנתה משפחת אסד רשת מסועפת של השקעות ואינטרסים עסקיים. בין הרכישות הבינלאומיות של בני משפחת הנשיא המודח: נדל"ן יוקרתי במוסקבה, בתי מלון בוטיק בווינה ומטוס פרטי בדובאי. "המשפחה השולטת הייתה מומחית באלימות פלילית כשם שהייתה מומחית בפשעים פיננסיים", אומר טובי קדמן, עורך דין בריטי לזכויות אדם שחקר את נכסי אסד.
עוד באתר:
המשפחה החלה לצבור את הונה מיד לאחר שחאפז אל-אסד תפס את השלטון ב-1970. גיסו, מוחמד מח'לוף, שהיה פקיד תעופה צנוע, מונה לאחראי על מונופול יבוא הטבק המכניס של המדינה. בנו, ראמי מח'לוף, הפך מאוחר יותר למממן העיקרי של המשטר עם נכסים בבנקאות, תקשורת, חנויות דיוטי פרי, חברות תעופה וטלקומוניקציה, בשווי המוערך בעד 10 מיליארד דולר.
מלחמת האזרחים בסוריה שפרצה ב-2011 פתחה הזדמנויות חדשות למשפחה. מאהר אל-אסד, אחיו הצעיר של בשאר, פיקד על הדיביזיה הרביעית המשוריינת, שעסקה בהברחת סם הקפטגון למזרח התיכון. על פי משרד החוץ האמריקאי, הרווחים מהסמים עזרו למשטר להתגבר על הסנקציות המערביות, והכניסו בממוצע כ-2.4 מיליארד דולר בשנה בין 2020 ל-2022.
כעת, עורכי דין לזכויות אדם מתכננים לעקוב אחר הנכסים בתקווה להשיבם לעם הסורי. "תהיה רדיפה אחר נכסי המשטר ברמה הבינלאומית", אומר אנדרו טאבלר, פקיד לשעבר בבית הלבן שזיהה נכסים של בני משפחת אסד. "היה להם הרבה זמן לפני המהפכה להלבין את כספם. תמיד הייתה להם תכנית ב' והם מצוידים היטב לגלות".
אך המשימה לא תהיה פשוטה. מאמצים דומים לאחר נפילת סדאם חוסיין ומועמר קדאפי הניבו הצלחה מוגבלת בלבד. נראה כי גם הפעם, המרדף אחר הונה של משפחת אסד צפוי להיות ארוך ומורכב.