
פרופסור אסיף אפרת הוא עמית מחקר בכיר במכון לחירות ואחריות באוניברסיטת רייכמן, והוא מפרסם את הדברים הבאים, תחת הכותרת: "המלחמה הפכה את הישראלים לדתיים יותר".
הנה דבריו: "אימת המלחמה עשויה להשפיע על העמדות, התחושות וההתנהגות של בני אדם, אנשים שחווים מלחמה עלולים לחוש פחד וטראומה ולאבד את הרגשת הביטחון שלהם. לעתים ניסיון המלחמה גורם להם לזוז בדעותיהם הפוליטיות או לשנות את תפיסותיהם הערכיות, אבל האם המלחמה משפיעה גם על מנהגיהם הדתיים של אנשים ואף על אמונתם באלוקים? מספר מחקרים אקדמיים עונים על שאלה זו בחיוב, ומצביעים על כך שאנשים מתחזקים באמונתם הדתית בעקבות מלחמות".
עוד באתר:
"בואו נעבור לנתונים עצמם", ממשיך פרופ' אפרת, "עשינו מחקרים, כיצד השפיעה המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר על מידת הדתיות של הישראלים? האם גם הישראלים במלחמה קשה וממושכת מוצאים מפלט ונחמה בדת? המכון לחירות ואחריות באוניברסיטת רייכמן בחן סוגיה זאת באמצעות סקרי דעת קהל. בסקרים הללו שנערכו בקרב מדגמים מייצגים של האוכלוסייה בישראל, שאלנו, האם אמונתך באלוקים ובהשגחה עליונה כלשהיא השתנתה מאז אירועי 7 באוקטובר ופרוץ המלחמה? האם זיקתך על המסורת הדתית שלך השתנתה מאז החלה המלחמה?".
כותב פרופ' אפרת: "שאלנו את השאלות האלה לראשונה בסקר שנערך באפריל 2024, חצי שנה מפרוץ המלחמה, ושאלנו אותן בשנית, בספטמבר 2024, בהתקרב מלאות שנה למלחמה. הממצאים מצביעים בצורה ברורה על עלייה ברמת הדתיות של הישראלים, בהשפעת המלחמה. 20% ממשתתפי סקר אפריל העידו על התחזקות אמונתם באלוקים מאז החלה המלחמה, 19% מסרו כי זיקתם למסורת הדתית גברה. בספטמבר, 31% ממשתתפי הסקר חשו כי אמונתם באלוקים התחזקה, ו-28% דיווחו כי זיקתם למסורת הדתית התעצמה".
לדבריו: "פירושם של הנתונים הוא שהמלחמה מקרבת את הישראלים אל הדת, וההתקרבות הזאת גוברת עם התמשכות המלחמה. זאת אומרת, זה לא רק הטראומה, ההלם הראשוני, חוסר האונים והפחד הנוראי שהורגשו מיד אחרי שמחת תורה, להפך, עם המלחמה זה רק הולך ומתגבר".
הפרופ' ממשיך ונותן עוד נתונים קצת יותר מפורטים, אני אלך על ממצא אחד שהוא באמת מעניין. הוא כותב כך: "ממצא מעניין אחר הוא שההישענות על קרש ההצלה הזה משתנה עם הגיל ובאופן מפתיע, ההישענות הזאת חזקה יותר בקרב הצעירים. 37% מבני 18 עד 35 מדווחים על התגברות אמונתם באלוקים מאז פרוץ המלחמה לעומת 18% בלבד בקרב בני 56 ומעלה. באופן דומה צעירים דיווחו בשיעור גבוה יותר על התקרבותם למסורת הדתית".
אם כן, בעוד שמשה לדור, פרקליט המדינה לשעבר, טוען שיש פה דיקטטורה ולכן הוא קורא לטייסים לסרב, והוא עוד עושה זאת במסגרת אירוע שמתקיים בשבת קודש, המגמה של רוב העם – ובטח של הצעירים – היא פשוט ללכת בשבת קודש לבית הכנסת להתפלל, וזה מעודד ומנחם.
האזינו לקטע המלא, מתוך התוכנית 'התעוררות' בהגשת ידידיה מאיר: