
בתכנית 'ברוך שאמר' עם הגאון רבי ברוך שרגא ראש אבות בתי הדין בירושלים ובהגשת שמואל בן עטר, שאל מאזין, "לגבי בני זוג שהיו נשואים והתגרשו, ועכשיו הם מתחרטים ורוצים להתחתן שוב, האם אני צריך לברך להם שבע ברכות בחופה, ומה הדין בסעודה?".
הגר"ב פתח עם הגמרא במסכת סוטה מביא לעניין מברכים שבע ברכות בחופה, איפה מצאנו בתורה אחד שהחזיר גרושתו, זה היה עמרם שהיה גדול הדור, כשהחזיר את יוכבד, כתוב בגמרא, הושיב אותה באפריון ועשה בה מעשה ליקוחין חדשים ושמח עמה, אז מסתמא גם בירך שבע ברכות.
עוד באתר:
אבל בספר העיטור, מביא בשם גאון, אדם שמחזיר גרושתו, אין צריך ברכת אירוסין. אבל הוא חולק עליו, ואומר "וטעות הוא, שברכת אירוסין חייב בכל נישואין. אם לא כן, איך תהיה אשתו בלי ברכת אירוסין?". לעומת זה, כותב ה'אורחות חיים', בשם התשובה לגאון, שאישה שבעלה התגרשה, גירש אותה, אחר כך החזיר אותה לאלתר, או אחרי כמה ימים, צריך לברך ברכת אירוסין ולקדש אותה. אבל שבע הברכות לא צריך. רק מתי צריך שבע ברכות? אם היא עדיין בתולה, וגירש אותה מהאירוסין, והוא מחזיר אותה אז מברכים שבע ברכות.
הרב המשיך והביא את כל השיטות והדעות בנושא ולהלכה למעשה פסק כי יש לנו כלל, ספק ברכות להקל. לכן בסעודה לא מברכים שבע ברכות בכלל. אבל אם רוצים לצאת לידי חובת כולם, טוב שיעשו את החתונה לפני השקיעה, ואת הסעודה יעשו בלילה, שזה כבר יום אחר, ואז לכל עלמא לא מברכים שבע ברכות, כלל ועיקר.
האזינו לשאלה ולתשובה המלאה המנומקת – מתוך 'ברוך שאמר' ב'קול חי':