
שאלה מעניינת הועלתה בתכנית 'ברוך שאמר' עם הגאון הרב ברוך שרגא, נשיא אבות בתי הדין בירושלים. "החניתי את רכבי בערב שבת ליד בית הכנסת, ובמוצאי שבת ראיתי שהמכונית קיבלה מכה, ויש פתק על המכונית, מספר טלפון של הנהג הפוגע שפגע במכונית, בעצם יום שבת קודש. האם הוא חייב לשלם לי את הנזק?".
הרב השיב ואמר: ,ידוע, אדם שמחלל שבת, הוא חייב מיתה, כמו שאמרו אבותינו, מחלליה מות יומת. ויש לנו עוד כלל, שאין אדם מת ומשלם, כתוב בתורה, "כדי רשעתו במספר", ברשעה אחת אתה מחייב אותו, ואין אתה מחייב אותו שתי רשעויות.
עוד באתר:
הגמרא אומרת, מסכת כתובות, אם אדם גנב משהו בשבת, הוא חייב. למה? ברגע שהוא הרים את הגניבה בשבת, חייב. אפילו שאחר כך הוא הוציא את זה מרשות היחיד לרשות הרבים, שהוא חייב סקילה, אבל הגניבה הייתה לפני שהוא התחייב מיתה. אבל אם הוא רצה לגנוב משהו גדול, שהוא גרר אותו על הרצפה, והוציא אותו מרשות הבעלים, מרשות הרבים, בבת אחת, שהגניבה והחילול שבת באו ביחד, באופן כזה הגנב פטור מתשלומים, ולפי הכלל שיש לנו, קים ליה בדרבה מיניה, כלומר, נותנים לו עונש יותר חמור, לכן הוא חייב על השבת, ופטור על הגניבה".
"לכן", אומר הגר"ב שרגא, כי "גם במקרה הזה, שהנהג הזה שנוסע ברכב שלו, הוא חילל שבת, בשעה שהזיק את הרכב, אז יש לנו לומר, קים ליה בדרבה במינה, ויהיה פטור מתשלומי הנזק. אבל, באופן שהמזיק הזה, דווקא הוא רצה לשלם, הוא שם לו פתק, שם לו טלפון שלו, והוא הפנה אותו לחברת הביטוח שלו, כדי לגבות מהם מה שניזק, אז חברת הביטוח של המזיק, ידוע שהם מתחייבים לשלם על כל הנזקים שנעשו. אין להם חילוק בין שבת ליום חול, אז כמה שהם מתחייבים לשלם על נזק שנעשה בשבת, אז יכול הניזוק לגבות מהביטוח את כל הכסף".
"למה? כמה שהם ברצונם התחייבו, ויש לנו כלל, כל דבר שבממון, האדם יכול לחייב את עצמו. וכמו שכתוב, מתנה שומר חינם, להיות כשומר שכר, שואל להיות כשומר חינם. אז כל מה שהם התחייבו לשלם, יכול לקחת מהם את הכסף בלי שום בעיה. ואינו נהנה מחילול שבת.
האזינו לשאלה ולתשובה המלאים מתוך 'ברוך שאמר' ב'קול חי':