
מאזין שאל בתכנית 'ברוך שאמר' עם הגאון הרב ברוך שרגא, "יש לי חבר טוב שמחתן את בנו יחידו, ואני רוצה לשמח אותו. האם מותר לי להזמין לו קוסם בסעודה של השבע הברכות, שישמח את כולם?".
הרב שרגא השיב לשואל: "כתוב בתורה, לא יימצא בך מעביר בנו בתו באש. קוסם קסמים, מעונן ומנחש ומכשף. בגמרא בסנהדרין, מביאה את ההגדרה של מעונן, מי שאוחז את העיניים. רש"י מפרש, הוא סוגר את העיניים של הבריות, מראה להם כאילו עשה דברים של פלא, והוא לא עשה כלום. לפי זה יוצא, מי שאוחז את העיניים, הוא עושה איסור תורה, קוסם קסמים.
עוד באתר:
כך פוסק הרמב"ם, מי שאוחז את העיניים, ומראה לרואים שהוא עושה להם משהו כזה, משהו משונה, והוא לא עשה כלום, זה בכלל מעונן, והוא לוקה. במשנה מובא, אמר רבי עקיבא, שעושה מעשה כשפים, חייב, אבל אוחז את העיניים, פטור. ובגמרא אביי אומר, הלכות כשפים, כמו הלכות שבת, יש מהם בסקילה, יש מהם פטור אבל אסור, ויש מהם שמותר לכתחילה. אם עושה מעשה, זה סקילה. אם אוחז את העיניים, זה פטור אבל אסור. אבל אם הוא עושה דבר, למשל, כמו שהיה אברהם אבינו וכולי, היו בוראים ספרים. הם בוראים בעמוד על ידי ספר יצירה, זה מותר לכתחילה.
כך היה רב אושעיא, כל ערב שבת עוסק בספר יצירה, בורא לו עגל משולש, והיו אוכלים אותו. על פי זה, מי שאוחז את העיניים, הוא לא לוקה. אבל לפי כל השיטות האלה, זה אסור מן התורה. אבל השאלה, מהי הגדרה של אחיזת העיניים.
הרב המשיך ונימק והביא שיטות לכאן ולכאן בנושא ולסיכום אמר כי בשו"ת יביע אומר שחיבר מרן הראשל"צ הגר"ע יוסף זצ"ל, הוא מחמיר בזה. לכן הוא כתב, שאפילו בסימן חתן וכלה, אין להקל, אלא אם כן הקוסם גוי, אפשר להקל.
האזינו לתשובתו המלאה של הרב שרגא בתכנית 'ברוך שאמר' ב'קול חי':