
מועצת רשות המים אישרה בישיבתה היום, לאחר שמיעת עמדות הציבור, את עדכון תעריפי המים בכ-2%. עליית התעריפים שאושרה, נמוכה מהעלייה שהמועצה אישרה ליציאה לשימוע ציבורי, לאור המאמץ הייחודי בעת הזו להקל על צרכני המים.
עדכון התעריפים נובע מהגידול בעלויות המוכרות של הספקים השונים ולאור ההתייקרויות האחרונות בסל המדדים, לצד ההשקעות הנדרשות בתשתיות משק המים והביוב בישראל וההרחבה הצפויה של היקף רכישת המים המותפלים, על מנת להבטיח את אספקת מים לכלל הצרכנים.
עוד באתר:
כ-70% מהמים המסופקים לצרכי השתייה בישראל מיוצרים ע"י מתקני התפלת מי ים, שהפקתם הינה יקרה יותר משאיבה ממקורות מים טבעיים. עדכון עלויות מתקני טיפול בשפכים, ותשלומים נוספים הנדרשים כחלק מהמשך היערכות לקליטת מי הים המותפלים, השומרים על ניהול יציב ובר קיימא של משק המים הביאו לעלייה בהשקעות במשק. מתקן התפלה שורק ב', הגדול ביותר בארץ ומהגדולים בעולם, המייצר 200 מיליון מ"ק, צפוי להיכנס לפעילות, גם אם חלקית, בתחילת שנת 2025, דבר שבא לידי ביטוי גם בתעריף.
התעריף לכמות המוכרת (התעריף הנמוך) יעמוד מעתה על 7.046 ₪ למ"ק (במקום 6.908 ש"ח למ"ק) ואילו התעריף לכל כמות נוספת (התעריף הרגיל) יעמוד על כ־ 12.932₪ למ"ק (במקום 12.679 ₪ למ"ק). התעריפים אינם כוללים מע״מ.
משמעות שינוי התעריפים על משפחה ממוצעת בת 4 נפשות הצורכת כ־16 מ"ק המשלמת חשבון חודשי של כ־122 ש"ח, הינה תוספת בסך של כ 2.5 ₪ לחשבון המים והביוב החודשי, שיעמוד מעתה על כ 124.5 ₪ לחודש ללא מע"מ.
במסגרת ההחלטות לעדכון זה, קבעה המועצה, שיש לקצץ בעלויות השונות לטובת הפחתת התעריף ובין היתר הוקפאה בשלב זה של הגידול בצבירת הקרן לתמיכה בהקמת מתקני טיפול בביוב (מט"שים), וכן כי תאגידי המים והביוב, שלא הציגו שיפור בשנים האחרונות בפחת המים (איבודי המים במערכת העירונית) ייאלצו לפעול לשיפור בתחום שיעורי פחת המים ופחת הגבייה.
על אף פיתוח תשתיות מים וביוב נרחב ומהמתקדמים בעולם, תעריף המים בישראל הוא בין הנמוכים במדינות ה-OECD, גם לאחר עדכון התעריפים הקרוב.