
את פינתו היומית "אורחות חיים", הקדיש היום (שלישי) הגאון הרב אברהם יוסף לדיני הלכות הדלקת נרות חנוכה, שיחול ביום רביעי הקרוב. הרב דיבר על דיני ההדלקה בבית הכנסת ובבית, מה עושים בערב שבת, וכיצד ינהג אורח בהדלקת הנרות.
הדלקה בבית הכנסת ובבית
אדם המוזמן להדליק נרות חנוכה בבית הכנסת אינו יכול לסרב בטענה שידליק בבית, שכן ההדלקה בבית הכנסת היא מנהג ואינה מוציאה ידי חובה. כל אחד מחויב להדליק נרות בביתו, כי "נר איש וביתו" היא עיקר המצווה. אם המדליק בבית הכנסת הוא אדם נשוי עם בני בית, עליו לברך את כל הברכות בביתו, כולל "שהחיינו" ו"שעשה ניסים". לעומת זאת, אם הוא לבדו, יברך בביתו רק את ברכת "להדליק נר חנוכה".
עוד באתר:
ברכות בבית הכנסת ובבית
מי שהדליק נרות בבית הכנסת, בין אם בלילה הראשון ובין אם בלילות אחרים, חוזר לביתו ומדליק שוב. במקרה כזה, יברך בביתו רק את ברכת "להדליק נר חנוכה", מאחר שאת יתר הברכות בירך כבר בבית הכנסת. למנהג הספרדים, בחורים אינם מדליקים אלא סומכים על הדלקת בעל הבית, ולכן אם ברצונם לברך, יכולים לעשות זאת בבית הכנסת.
הדלקת נרות שבת ונרות חנוכה בערב שבת
בערב שבת, סדר ההדלקה שונה. קודם מדליקים את נרות החנוכה, ורק לאחר מכן את נרות השבת. מומלץ להתפלל מנחה לפני ההדלקה, כדי להקביל את התפילות לעבודת המקדש: "קורבן תמיד של בין הערביים" לפני הדלקת המנורה. אם לא הספיקו להתפלל מנחה, אפשר להדליק את הנרות קודם ולאחר מכן להתפלל.
כמות השמן להדלקה בערב שבת
בערב שבת יש להקפיד שהנרות ידלקו לפחות שעה ורבע עד שעה וחצי, כך שיישארו דולקים עד אחרי השקיעה. לשם כך יש להשתמש בנרות גדולים או בכמות מספקת של שמן. מי שמדליק בערב שבת בזמן מוקדם מדי או שהנרות כבים לפני הזמן הנדרש, לא קיים את המצווה.
אישה המדליקה נרות שבת לפני הדלקת נרות חנוכה
על פי ההלכה, אישה המדליקה נרות שבת אינה מקבלת עליה את השבת, ולכן אם בטעות הדליקה נרות שבת לפני הדלקת החנוכה, יכול הבעל להדליק נרות חנוכה גם לאחר מכן. עם זאת, הסדר המומלץ הוא להדליק קודם נרות חנוכה ורק אחר כך נרות שבת, כדי להימנע ממחלוקות פוסקים.
זמן ההדלקה בשאר הימים
במהלך השבוע, מדליקים נרות חנוכה לאחר תפילת ערבית, בזמנם, בין חמש לחמש וחצי בערב. יש להדליק נרות שידלקו לפחות חצי שעה לאחר צאת הכוכבים. סדר זה נועד להקביל להדלקת המנורה בבית המקדש.
כיצד ינהג אורח
בבתי הכנסת, הגבאי בוחר להדליק נרות אדם שאינו נשוי או אורח שאינו מדליק בביתו. אצל האשכנזים, האורחים סומכים על הדלקת בעל הבית ולכן הם רשאים להדליק בבית הכנסת עם ברכות. סדר זה נשמר בכל הלילות, מלבד ערב שבת שבו יש סדר מיוחד.
האזינו לדבריו של הגאון הרב אברהם יוסף מתוך הפינה "אורחות חיים" >>>