
בתכנית 'ברוך שאמר' עם ראש אבות בתי הדין בירושלים, רבה של הגבעה הצרפתית, הגאון הרב ברוך שרגא ב'קול חי', שאל המגיש שמואל בן עטר בשם מאזין, "מדוע אין בתלמוד מסכת חנוכה, כמו שיש מסכת מגילה, בפרט שנס חנוכה הוא נס עם התלמוד שרצו להשכיח את התורה מעם ישראל".
הרב שרגא ענה, "כידוע שמצוות הדלקה על חנוכה יש לה חשיבות מיוחדת וחביבות מיוחדת. כך כותב הרמב״ם בהלכות חנוכה, מצוות דרך חנוכה, מצווה חביבה היא עד מאוד, ואת כל האדם צריך להיזהר בה, כדי שיפרסם את הנס וישבח להקדוש ברוך הוא על הניסים שעשה לנו בהלל והודאה לשבח, לרומם להקדוש ברוך הוא. אם נתבונן, לא ראינו שהרמב״ם אומר על מצוות אחרות שמקיימים אותן, שהיא מצווה חביבה עד מאוד, למה בחר דווקא בחנוכה שהיא מצווה חביבה?".
עוד באתר:
"כך מצאנו גם לא רק הרמב״ם, גם התוספות במסכת סוכה, הגמרא דנה שמה, שאדם נמצא במקום שאין לו נר, נמצא במקום מחוץ לארץ, מקום שאין יהודים ואין לו נר, וגם לא מדליקים עליו בבית, הוא רווק שאשתו לא מדליקה כדי לפטור אותו, ופתאום הוא עובר באיזה מקום, הוא רואה איזה בית של יהודים, נר דלוק, אז אפילו שהוא לא מדליק ולא כלום, אם זה בלילה הראשון, הוא מברך שתי ברכות, שעשה ניסים ושהחיינו. אם זה בשאר הלילות, הוא מברך בשם ומלכות, ברוך אתה השם, שעשה נסיים לאבותינו".
"אז שאלו התוספות, למה נשתנה חג החנוכה בשער המצוות האחרות? אם אדם, למשל, אין לו לולב, או אין לו סוכה, והוא הגיע לאיזה מקום, ראה לולב או ראה סוכה, הוא לא מברך על הראייה, אפילו אם זה ביום הראשון, הוא לא מברך שהחיינו, למה נשתנה חג החנוכה, אז תירצו שם התוספות כמה תירוצים, שחנוכה שונה, למה, כיוון שחנוכה היא חביבה, אז משום חביבות הנס, רצו לזכות את כולם, אמרו אפילו אם אין לך, מספיק גם לברך על הראייה".
הרב שרגא המשיך והסביר בטוב טעם ודעת • האזינו לדבריו המלאים מתוך 'ברוך שאמר' ב'קול חי':