
מאזין עלה לשידור ב'שמור וזכור' עם הגאון הרב אברהם יוסף, ושאל האם מותר לקבוע סעודה על סופגניות?
הגר"א יוסף השיב לשואל ואמר: "יש שני סוגי סופגניות היום בשוק. הסופגניות שנעשים במאפה, בלי טיגון כלל, דינם ככל עוגה שנאפית, שמותר ואפשר לקבוע עליה סעודה. מי שאוכל שתיים וחצי סופגניות, וכל שכן שלושה, חייב בברכת המזון. כיוון שזה מאפה.
עוד באתר:
אבל הסופגניות שהן מטוגנות, דינן כדין מעשה קדרה. כשם שמי שאוכל צלחת פסטה שיש בה 250 גרם, הברכה הראשונה והאחרונה נשארים מזונות ומעין שלוש, כך אותו הדבר גם לגבי הסופגניה. אם מעשה קדרה אוכל אפילו שניים, שלושה, עדיין הברכה נשארת מזונות ועל המחיה.
והסיבה היא כי הטיגון דינו כמעשה קדרה כמו בישול. המושג הזה של טיגון נאמר אפילו על המאכל של המרוקאים במוצאי חג הפסח – מופלטה. שם אין הרבה שמן ובכל זאת ברכתו בורא מיני מזונות. גם מפני שהוא מכיל מעט מרגרינה וגם מפני שהוא נעשה על גבי מעט שמן.
הוא הדין והוא העניין כל שכן לגבי הסופגניות שזה נעשה בשמן עמוק. בוודאי שזה בגדר בישול ולכן תמיד תהיה ברכתו בורא מיני מזונות.
הרב הוסיף וציין, "אינני מבין את אותם שאומרים שמי שאוכל 216 גרם צריך ברכת המזון. איך אפשר? הם למדו בדברי מרן השולחן ערוך דברים לא נכונים, כאילו שמרן דיבר בסופגנין על הסופגניות שלנו, ולא היא. אין דמיון. ולכן על סופגניה לא ניתן לקבוע סעודה כלל. סופגניה תמיד נשארת מזונות ועל המחיה".
האזינו לשאלה ולתשובה – מתוך 'שמור וזכור' בהגשת הרב אברהם יוסף ב'קול חי':