
המיעוט הכורדי בצפון-מזרח סוריה מוצא את עצמו בצומת דרכים קריטי, כשמכל עבר מתהדקת טבעת האיומים סביבו. בעוד נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מנופף באיום של פעולה צבאית אם לא יניחו את נשקם, השלטון החדש בדמשק דורש מהם להתמסמס לתוך המסגרת של "סוריה החדשה".
בשיחות שקיים גורם בכיר המקורב להנהגה הכורדית עם רועי קייס בכאן חדשות, עולה תמונה מדאיגה של קהילה הניצבת על סף תהום. אותו גורם נזכר בשנת 2018, הרגע הדרמטי בו הכריז הנשיא דאז דונלד טראמפ על נסיגת הכוחות האמריקניים מסוריה. החלטה שבוטלה אז בין היתר בעקבות לחץ ישראלי.
עוד באתר:
החשש המרכזי בקרב הכורדים הוא שהיסטוריה עלולה לחזור על עצמה, עם חזרתו של טראמפ לבית הלבן, הפעם אולי ללא רשת ביטחון. "אם ישראל תצליח להבטיח תמיכה מדינית בנו בפורומים הבינלאומיים ולשכנע את הצוות של טראמפ להמשיך לתמוך בקואליציה הבינלאומית בסוריה, זאת תהיה אבן דרך היסטורית ביחסים בין הכורדים לישראל", מסביר הבכיר הכורדי.
בשבועות האחרונים נפתח ערוץ הידברות שקט בין ישראל לגורמים בהנהגה הכורדית באזור השליטה העצמאית בצפון סוריה. שר החוץ הישראלי, גדעון סער, כבר השמיע הצהרות תמיכה פומביות בכורדים, אך מבחינת ההנהגה הכורדית, המילים לבדן אינן מספיקות. הם מצפים לצעדים מעשיים ומוחשיים.
התסריט שמטיל את צילו על האזור כולו הוא האפשרות של נסיגה אמריקנית מהירה. מהלך כזה עלול לפתוח פתח לטורקיה ולכוחות המורדים הנתמכים על ידה להשתלט על שטחים נוספים בצפון סוריה, לדחוק את הכורדים מהאזורים שבשליטתם כיום, ואולי אף לבצע בהם מעשי טבח. ההנהגה הכורדית מבינה שהזמן פועל לרעתם, כאשר ארדואן, שיצא מחוזק מנפילת משטר אסד, מגביר את הלחץ הצבאי והמדיני.
ההנהגה הכורדית מקווה שישראל תצליח להפעיל את קשריה בוושינגטון כדי למנוע נסיגה אמריקנית פזיזה, ובמקביל לגייס תמיכה בינלאומית שתרסן את האיומים הטורקיים.