
בכתבה שפורסמה היום (ראשון) בעיתון 'הניו יורק טיימס', נחשפו פרטים חדשים על מתקפת הביפרים שבוצעה על ידי ישראל, וההיערכות הממושכת שקדמה לה. התחקיר מגלה פרטים מסקרנים על הדרך שבה ישראל חתרה תחת תשתיות הקשר של חיזבאללה מאז שנת 2014.
תחילת הדרך: הזדמנות טכנולוגית
עוד באתר:
בשנת 2014, חברת iCOM היפנית הפסיקה את ייצור מכשירי הווקי טוקי מדגם איי.סי.וי 82, וחיזבאללה החל לחפש פתרון חלופי עבור לוחמי השטח שלו. יחידת 8200 זיהתה את הצורך של הארגון במכשירים אמינים וניצלה את ההזדמנות לחדירה טכנולוגית. לפי גורמים ישראלים ואירופאים, חיזבאללה אף עיצב וסטים מיוחדים עם כיסים ייעודיים לביפרים חדשים.
הטמעת חומרי נפץ בביפרים
ישראל החלה לייצר את מכשירי הביפר בעצמה, כשהיא משלבת בהם חומרי נפץ מתקדמים. ב-2018, הציעה סוכנת מוסד לשלב את חומרי הנפץ בתוך סוללות הביפר, אך התוכנית נדחתה על ידי אמ"ן בשל הערכה שחיזבאללה לא משתמש בכמות מספקת של מכשירי קשר מסוג זה.
רשת חברות כיסוי
לאחר שחיזבאללה הרחיב את השימוש בביפרים, ישראל הקימה רשת חברות בת, שהוסתרו תחת בעלות פיקטיבית, כדי להפיץ את הביפרים דרך החברה הטאיוואנית ALLEPO. באמצעות חברת BAC CONSULTING, שהוקמה ב-2019, יוצר דגם חדש של ביפרים שתואר כ"עמיד במים" כדי להסוות את השינויים המבניים. סוכני מוסד שיווקו את המכשירים ואף הציעו הנחות לארגון הטרור.
הפיצוץ והחשיפה
ב-17 בספטמבר 2023, לאחר שחיזבאללה שלח את המכשירים לבדיקה באיראן, נתן ראש הממשלה בנימין נתניהו את ההוראה להפעיל את חומרי הנפץ. החשדנות של חיזבאללה כלפי המכשירים עלתה, אך לא מנעה את הפעלתם במועד המתוכנן.
חיסול נסראללה: פרטים חדשים נחשפים
הכתבה גם חושפת פרטים נוספים על חיסולו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, ב-27 בספטמבר 2023. לפי גורמים מערביים, נסראללה לא האמין שישראל תפעל לחסלו, בשל חשש ממלחמה כוללת. עם זאת, הוא מת מחנק לאחר שישראל עקבה אחר פגישותיו באמצעות מכשירי האזנה שהוטמעו בבונקרים של הארגון.