
ממצאי תחקיר נפילתם של סמל גור קהתי וזאב ז'אבו ארליך בדרום לבנון פורסמו היום (רביעי) והוצגו לרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי. זאת, בעקבות סיום החקירה על ידי המשטרה הצבאית, לצד פעילותו של צוות מומחים שהוקם לבחינת "המשמעת המבצעית".
צוות המומחים קבע כי הכנסת אזרחים לאזורי לחימה בניגוד לפקודות אינה תופעה רווחת, אך במהלך המלחמה היו מספר מקרים בודדים של אזרחים שנכנסו לשטחים אלו ללא אישור. בין המקרים שצוינו, נכללו הרב צבי קוסטינר מישיבת מצפה רמון, פעיל הליכוד רמי בן יהודה ותורם ששמו לא נמסר. עם זאת, צה"ל הדגיש כי לא נמצאה עדות לכניסתה של פעילת הימין דניאלה וייס, למרות הצהרותיה בנושא.
עוד באתר:
בתחילה סירבו בצה"ל לפרט מי היו האזרחים שנכנסו בניגוד להנחיות ומה הצעדים שננקטו כלפי החיילים והקצינים שאפשרו זאת. בהמשך, הובהר כי מקרים אלו נבדקים ומטופלים באופן פרטני.
התחקיר הצביע על ירידה במתח המבצעי ובשמירה על המשמעת ככל שהתארכה המלחמה. בגזרות הלחימה בעזה ובלבנון, נרשמו הפרות משמעתיות שהשפיעו על בטיחות הפעלת אמצעי הלחימה, דוגמת שימוש לא זהיר במטענים, ירי נ"ט וזריקת רימונים, לצד אי-הקפדה על נהלי נהיגה בשטחי הקרב.

ביחידות השונות נרשמו מקרים של שימוש אסור בטלפונים סלולריים, שימוש באמצעי לחימה לא תקניים ואי-הקפדה על נהלים ולבוש. בנוסף, נצפתה הפצת סרטונים ברשתות החברתיות מתוך אזורי הלחימה, תוך ציון מיקומם המדויק של הכוחות – דבר שפגע בביטחון המידע ובמאמצי ההסברה הבינלאומיים של צה"ל.
הוועדה ציינה גם את השחיקה המבצעית שנבעה מהימצאותן המתמשכת של יחידות רבות בלחימה, לאורך יותר משנה ושלושה חודשים. הדבר הוביל להתדרדרות במשמעת ובבטיחות, שהתבטאה באירועים מבצעיים שניתן היה למנוע.
צוות המומחים, בראשות אלוף (מיל') מוטי ברוך, החל את פעילותו ב-21 בנובמבר 2024, בעקבות נפילתם של גור קהתי וזאב ארליך. הצוות כלל 11 קצינים במילואים ובקבע, שהתמחו בתחומי המשמעת והבטיחות.
האירוע בדרום לבנון התרחש כאשר כוח גולני נשלח למבצר עתיק שבו שהו מחבלי חיזבאללה. במהלך ההיתקלות נהרגו קהתי וארליך. בעקבות התקרית, הרמטכ"ל הורה על תחקיר שיבחן את הצורך הצבאי בביצוע הסיור ואת נסיבות שליחת הכוח לאתר.

הרמטכ"ל קבע כי סיכום התחקיר הפיקודי ייעשה רק לאחר סיום חקירת מצ"ח והעברת ממצאיה לפרקליטות הצבאית. הדבר נעשה מתוך רצון להבטיח את תקינות החקירה ולגבש תמונה מלאה ומדויקת של נסיבות האירוע.
הממצאים צפויים להיות מוצגים תחילה למשפחות השכולות, ולאחר מכן יפורסמו לציבור הרחב. בצה"ל הדגישו את המחויבות להפיק לקחים מהאירוע וליישמם על מנת לשפר את רמת המשמעת והבטיחות ביחידות.
באופן כללי, צה"ל ציין כי כניסת אזרחים לאזורי לחימה נעשתה בעיקר במקרים של תפקידים חיוניים או באישור מיוחד של אלופי פיקודים. עם זאת, המקרים הבודדים שבהם נכנסו אזרחים ללא אישור, מטופלים במסגרת הנהלים הצבאיים המחמירים.