
בעקבות המכתב שחשפנו ב'אמס' – שנשלח לבן ישיבה שבו נכתב לו כי מאחר שלא התייצב, הוצאה נגדו פקודת מעצר שתבוצע על ידי משטרת ישראל וכי עליו להתייצב באופן מיידי, אנו מביאים לידיעת ההורים והבחורים העומדים בגיל גיוס, את ההנחיות המשפטיות שניסחו מומחים בתחום ופורסמו על ידי 'אגודת בני הישיבות'. נציין בפתח הדברים כי הכינויים "עריק" ו"משתמט" נכתבו במסמך לצורך המחשת המצב וההגדרה מבחינת הצבא ולא חלילה כדי להגדיר כך את בחורי הישיבות הממיתים עצמם באוהלה של תורה.
ראשית חובה לדעת כי הסדר הדיחוי שהצליחו גדולי ישראל זיע"א להסדיר עבור בני הישיבות על פי סעיף הפטור למי שתורתו אומנותו, לא קיים עוד. במילים אחרות: כיום אין אפשרות חוקית לקבל פטור מהצבא על בסיס הסדר "תורתו אומנותו".
עוד באתר:
כך עובד תהליך צווי הגיוס:
קיבלת זימון ראשון ללשכה, ולא התייצבת, לאחר שלא התייצבת בתאריך שזומנת ללשכת הגיוס, ישלחו לך את אותו הצו שוב, עם תאריך חדש. כשלא תתייצב גם אז, לעיתים ישלחו פעם שלישית ואפילו רביעית, אך בד"כ
יעברו לשלב הבא:
מאחר ולצבא אין כל הוכחה כי אכן קיבלת את הצווים, הוא ירצה לוודא זאת. הוא ישלח את הצו שוב, אבל הפעם בדואר רשום ולעיתים אף ינסה להתקשר למספרי הטלפון הרשומים אצלו, לברר מדוע לא התייצבת כנדרש.

צו מעצר
אחרי שהצבא כבר ניסה את כל האפשרויות העומדות בפניו על מנת לגרום לך להתייצב, ואתה עדיין "עומד במרייך", יישלח אליך צו התראה לפני חיול על פי סעיף 12. בשלב זה, אין לשוטר סמכות לעצור אותך, למרות שהצו מכונה "צו התראה לפני מעצר". המשמעות המעשית הנוגעת אליך היא, שמרגע שנשלח אליך "צו המעצר" חל עליך איסור יציאה מהארץ.
אם עוד לא הגעת לגיל 18, עדיין אינך חייב גיוס וממילא גם לא מעצר. עם זאת, מכיוון שלא התייצבת כהוראת גדולי ישראל אף לצו ראשון, יחול גם עליך איסור יציאה מהארץ, וכדאי לעקוב אחר המצב החוקי.
על פי סעיף 12 לחוק הגיוס, במקרה שלא התייצבת לצו ראשון על אף כל התזכורות והאזהרות, ייקבע לך תאריך חיול בלי קביעת פרופיל, שלא בנוכחותך. יישלח אליך צו שיעדכן אותך על התאריך בו עליך להתייצב לחיול.
חשוב לשים לב: מיד לאחר תאריך החיול יורדות הרשומות על איסור היציאה מהארץ באתר של ביקורת הגבולות, אך איסור היציאה עדיין בתוקף.

כשהגיע תאריך החיול וכמובן שלא תגיע כי מדובר בגיוס ממש תוגדר כ“נפקד“. במשך 21 יום הצבא ינסה להביא אותך ע“י טלפונים ביקורי בית וכו‘ אך עדיין אין למשטרה הצבאית סמכות לעצור אותך.
לאחר שעבר תאריך החיול ולא הגעת ללשכה, הפכת ל"משתמט". רק כעת (21 ימים אחרי תאריך החיול) יש למשטרה הצבאית את הסמכות לעצור אותך, ולשוטר אזרחי – להעביר אותך לידיה.
ימי ההשתמטות נספרים החל מתאריך החיול. במידה ואכן נעצרת, עד 540 ימי השתמטות (כשנה וחצי) תישפט על ידי קצין.
אם הקצין השופט הוא בדרגת סגן אלוף – כמו ברב המקרים, העונש המירבי שתקבל יהיה 20 יום בכלא. לעיתים מתנהל המשפט ע"י אלוף משנה, ואז העונש המירבי יהיה 30 יום.
משתמט פרקליטותי
במקרה שעברו כבר יותר מ540 ימי השתמטות, תיקרא "משתמט פרקליטותי". יוגש נגדך כתב אישום, והמשפט יעבור לידי הפרקליטות הצבאית. במקרה כזה, אין תקופת מעצר המוגדרת בחוק. עו"ד מומחה יצליח לקצר את תקופת המאסר לחודש עד שלושה חודשים, בהתאם לזמן ההשתמטות.
עריקות
לאחר שישבת בכלא וריצית את עונשך, ימי ההשתמטות מתחילים להיספר מתחילה. תידרש להתייצב בלשכת הגיוס לצורך חיול, כשהפעם יינתנו לך 21 ימי ארכה, בהם תיקרא ”נפקד“. לשוטר שירצה לעצור אותך בימים אלו, תוכל לענות שאתה בדרך להתייצב.

כשיעברו 21 ימים מאז ישיבתך בכלא ועדיין לא התייצבת, תוגדר מעתה כ“עריק“. המשמעות המעשית של השינוי בהגדרתך החוקית מ“משתמט“ ל“עריק“, היא שמעתה לא יתנהל עניינך בלשכת הגיוס אלא בבקו“ם.
חשוב לדעת! מהרגע שקיבלת התראה לפני חיול ע"פ סעיף 12 חל עליך איסור יציאה מהארץ. אתה עדיין לא חייב במעצר, אך חשוב לשים לב: איסור היציאה מהארץ לא מתבטל, גם אם הוא לא מופיע ברשומות אתר ביקורת הגבולות, ואין לסמוך על המידע של משרד הפנים!
החל מתאריך החיול, הינך חייב במעצר ע"י המשטרה הצבאית. שוטר אזרחי שיעצור אותך לבדיקה שגרתית צריך על פי חוק להעבירך לידי המשטרה הצבאית, אולם המציאות הוכיחה, כי במרבית המקרים השוטרים מעדיפים להתעלם ממי שנראה כבחור ישיבה בחזותו החיצונית.
למשטרה הצבאית אין סמכות לפרוץ לבית. משכך, במקרה ובאו לעצור אותך בבית, אין לפתוח להם את הדלת. ואין צורך לחשוש מפריצה. מה שכן, מומלץ להחשיך את הבית ולא להגיב, וכן חשוב לוודא שהדלת נעולה, כיוון שהם תמיד מנסים ללחוץ על הידית.
במקרה שהמשטרה הצבאית מגיעה הביתה, צור קשר מיידי עם מוקד החירום של אגודת בני הישיבות 02-31-32-140 הפעיל 24 שעות ביממה. הנציגים ידריכו אותך כיצד לפעול, והאגודה תקשר אותך עם עו"ד ותעניק את כל הליווי הנדרש.
במקרה שכבר נעצרת, זכותך לשמור על זכות השתיקה עד שיתנו לך להיפגש עם עו"ד מטעם אגודת בני הישיבות. נצל את הזכות הזו, חבל לדבר כשאינך יודע אלו מילים מתוך מה שתגיד ישמשו לרעתך!
>>> להורדת החוברת המלאה לחץ כאן – הנחיות משפטיות