
בעקבות מהלך דיפלומטי אמריקני משמעותי, חלה התקדמות ממשית ביישום הסכם הפסקת האש בגבול הצפון. צבא לבנון החל להתפרס באזורים שמהם נסוג צה"ל בגזרה המערבית של המדינה, כולל בכפר ראמיה הסמוך לזרעית – לראשונה מאז תחילת התמרון הקרקעי הישראלי בלבנון.
השליח האמריקני עמוס הוכשטיין טען בפני בכירי הממשל בלבנון כי וושינגטון תערוב לנסיגה מלאה של צה"ל מדרום לבנון עד ה-26 בינואר. על פי דיווחים בעיתון הלבנוני אלאח'באר, הוכשטיין כבר השיג מישראל לוח זמנים מפורט לביצוע הנסיגה.
עוד באתר:
במסגרת ההסדר המתגבש, צבא לבנון צפוי להגביר את נוכחותו באזור ו"למלא את הריק" שייווצר עם נסיגת צה"ל. סוגיה מרכזית בהסכם נוגעת לפירוק הנשק של ארגון הטרור חיזבאללה מדרום לנהר הליטני. לפי הדיווחים, קיים כבר הסכם בנושא בין צבא לבנון לחיזבאללה, והתהליך צפוי להתבצע "באופן טבעי".
במקביל להתפתחויות בשטח, לבנון רשמה הישג פוליטי משמעותי עם בחירתו של מפקד הצבא לשעבר, ג'וזף עאון, לנשיאות המדינה. עאון נבחר ברוב מרשים של 99 קולות מתוך 128 חברי הפרלמנט, ומסיים בכך תקופה של שנה וחצי שבה התנהלה המדינה ללא נשיא.
ממשל ביידן מגבה את התהליך גם בתמיכה כלכלית משמעותית: סכום של 95 מיליון דולר, שיועד במקור למצרים, יועבר כעת לתמיכה בצבא לבנון. מהלך זה נתפס כאות לנחישות האמריקנית לחזק את הכוחות הממלכתיים בלבנון אל מול השפעת ארגון הטרור חיזבאללה.
שר החוץ הישראלי גדעון סער בירך על בחירת הנשיא החדש והביע תקווה כי המהלך יתרום ליציבות האזור ולשכנות טובה בין המדינות. ההתפתחויות האחרונות מסמנות שינוי משמעותי במאזן הכוחות בגבול הצפון, ועשויות להוביל להסדר יציב יותר באזור הרגיש.