
בדיון שהתקיים היום בוועדת החוקה על הצעת חוק יסוד: השפיטה בנושא הרכב הוועדה לבחירת שופטים, הציג שר החוץ גדעון סער את עמדתו ביחס למתווה המוצע. "המתווה מאוד מאוזן", אמר סער, "זה לא המתווה ששר המשפטים בא איתו לפני שנתיים, ולכן אי אפשר להשתמש באותה רטוריקה שהייתה אז".
סער חשף כי השיח בינו לבין שר המשפטים יריב לוין החל עוד כשהיה באופוזיציה, וכלל ארבעה מפגשים בספטמבר 2023, זמן קצר לפני פרוץ המלחמה. המפגשים התקיימו בידיעת ראש הממשלה, בני גנץ, גדי אייזנקוט ואריה דרעי. "נקודת המוצא שלי ושל יריב לסוגיה הזאת שונה, ואף אחד לא נשאר בנקודת המוצא שלו", הסביר סער.
עוד באתר:
לדברי שר החוץ, הלוגיקה של השינוי היא אבולוציונית ומבוססת על המסורת המשטרית הישראלית. "היא שומרת על הרוב המקצועי בוועדה, על החלוקה הפנימית בין שרים, חברי כנסת, עורכי דין ושופטים. אין רוב קואליציוני, בניגוד להצעה המקורית שהממשלה הביאה", הדגיש.
בהתייחסו לרקע ההיסטורי, הזכיר סער את התיקון שהוביל ב-2008, שקבע רוב של שבעה מתוך תשעה חברי ועדה. "הרקע לחוק היה פרשת אי-מינויה של פרופסור רות גביזון לבית המשפט העליון", אמר, והוסיף כי "כמו שהתיקון ב-2008 הורתו בחסימת פרופסור גביזון, התיקון הזה מקורו בחסימת בקשי וביטון לבית המשפט העליון".
במהלך הדיון, הביע סער הערכה מיוחדת לתא"ל במיל' דדי שמחי ויזהר שי, ההורים השכולים העומדים מאחורי המתווה. "המעורבות שלהם היא מופת של אכפתיות אזרחית", אמר, "ואני תמיד שואל את עצמי איך יתכן שאחרי הטרגדיה האישית הכל-כך קשה, יש להם את תעצומות הנפש לבוא ולתרום לעם ישראל".
סער הדגיש כי המתווה החדש מעניק ערובה לייצוג האופוזיציוני בכנסת, דבר שלא היה מובטח בעבר. "זה דבר מרחיק לכת בחיים פוליטיים", אמר, "אתה לא יודע מתי אתה בקואליציה ומתי באופוזיציה. כשאתה בשלטון, אתה חושב שלנצח תהיה שם אבל זה לא ככה".
לסיכום, קרא סער להתייחס להצעה באופן ענייני. "מי שמתאר כל הצעה כסכנה לדמוקרטיה, מה שאני מכנה 'נטורי קרתא' של מערכת המשפט, יגיע בסופו של דבר למקומות הכי קיצוניים", אמר. "יש כוח אדיר שמאמין שנדרש שינוי, ולכן התבונה של חברה היא להגיע לשינוי אבולוציוני במקום להגיע למצבי קיצון".