"הפסקת האש ברצועה נכנסה כבר ליומה הרביעי, ובעקבותיה, פריסת הכוחות בשטח – השתנתה", מסביר קובי פינקלר, הפרשן הצבאי של 'קול חי' ו'אמס'. "למעשה, כלל הכוחות שהיו בתוך מרכזי הערים בתוך רצועת עזה – יצאו מהן. גם האוגדה הצפונית, אוגדה 162, שהייתה במרחב הצפוני, בבית חאנון, בג'באליה, בבית לאהיא ובמרחב העיר עזה בכללותו, יצאה משם. אבל הכוחות לא עזבו את המרחב לחלוטין. הם נמצאים במרחב הפרימטר, שם נבנו מוצבים ועמדות, על מנת לשמור ולשמר שמחבלים לא יתקרבו לעבר המרחב הזה, ויסכנו את התושבים".
לדבריו, "בחלק מהיישובים, כמו נתיב העשרה וכפר עזה, עדיין לא חזרו התושבים לביתם. אך במקומות אחרים – כמו העיר שדרות – התושבים שוהים בביתם זה מכבר, וזו אחת הסיבות לכך שהכוחות נמצאים באזור בצורה מעשית ונראותית. מלבד זאת, בסוף השבוע הבא, בראש חודש שבט, ייפתח בעזרת השם קו הרכבת הישן-חדש בין שדרות לאשקלון, מה שמצריך את צה"ל לעבוד באזור הזה בצורה יסודית והחלטית".
עוד באתר:
פינקלר מסביר: "באשר לגזרה המרכזית, אוגדה 99 עובדת על ציר נצרים, בעיקר בפעילות לשמר את המצב הביטחוני, כדי שמחבלים לא יעברו עם נשקים או עם רכבים מדרום לצפון. התושבים חוזרים בהמוניהם לצפון הרצועה, אך למעשה אין להם לאן לחזור. מי שלא ראה את התמונות ולא היה בשטח, לא מבין את זה. הכל הרוס, בזוז ושבור. אין להם לאן לחזור – זאת המציאות".
באשר לדרום הרצועה: "הנקודה השלישית היא אוגדת עזה ששומרת על מרחב רפיח וציר פילדלפי, גם כאן, המטרה היא לדאוג שלא תועבר תחמושת לארגון הטרור חמאס בתוך רצועת עזה. גם שם, הכוחות פועלים לא בתוך המרחבים, לא ברפיח, לא בתל סולטאן – שם הכל למעשה הרוס. ברשתות הערביות אני שומע את התושבים מספרים בעצמם, שאין להם לאן לחזור. 90% מהבתים בתל סולטאן הרוסים, ו-90% מהבתים בג'באליה הרוסים".
איך הועברו החטופות לישראל? "באשר לציר דרכו שוחררו החטופות, הן הועברו ממרכז העיר עזה, שם הן היו במשך 16 החודשים האחרונים, הועברו לצלב האדום בכיכר מרכזית, כיכר הסראיה של עזה, ומשם נסעו בציר המרכזי, ציר נצרים, עד לחניון רעים, שם הן פגשו ביחידות העילית של צה״ל, וגם כמובן את הנציגות מאגף כוח האדם בצה״ל, שקיבלו אותן בצורה חמימה, ערכו להן בדיקות רפואיות ראשוניות, ומשם לבתי החולים באמצעות מסוקים".
צפו בהסבר המלא והמפורט, בווידאו שבראש הכתבה.
עריכה הסרטון: נתי שולמן.
קרדיט מפה: בן ציון מקליס.