
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נאם במליאת הכנסת והתייחס ליוקר המחיה והעלאת המחירים בשיעור גבוה מוגזם מצד רוב רשתות המזון.
תחילה אמר כי "בסוף זה אירוע פיסקאלי גדול, כ-250 מיליארד שקל. זו העלות של המלחמה הזאת וצריך לממן את זה, לכן יש צעדים", לדבריו, "אחד הצעדים היה להעלות אחוז מע"מ. אגב, סירבתי להעלות אחוז נוסף, אבל אחוז מע"מ שווה 7.5 מיליארד שקלים".
עוד באתר:
השר הוסיף ואמר, "אני מקווה שכבר השנה נפתיע את עצמנו ונוכל ב-2026 כבר להעביר תקציב שגם יחזיר חלק מהדברים. הבעיה בדרך כלל, כשמעלים או מורידים מיסים, אז לכאן או לכאן, 50% נספג בעסק ו-50% מגולגל אל הצרכן. כשאתה מעלה מס, בדרך כלל לא עולה כל גובה המס. כשאתה מוריד מס אז לא חוזר כל גובה המס. ראו את זה מצוין בשתייה הממותקת. ביטלנו את המס, זה לא שהמחירים חזרו למה שהיה לפני. מנצלים את זה ולכן זה צעד שהוא פחות הדיר. הוא קל ליישום אבל אני חושב שהוא לא היה נכון השנה", הודה סמוטריץ'.

בשלב זה עבר לתקוף את רשתות המזון ואמר, "הרשתות ניצלו את העלאת המע"מ, הן ניצלו את התאריך ה-1 בינואר 2025, שהוא תאריך טוב ונוח, תחילת שנה, להעלות מחירים. אגב, שימו לב, כמעט בכל שנה זה תאריך שבו יש עדכוני מחירים. לא חושב שמישהו יודע לתלות ייקור של 10%, או 12%, או 15%, או 25% – ולפעמים יותר – באחוז מע"מ. אני לא חושב שזה האירוע. אני מסכים שיש ניצול ציני, אני לא אוהב להגיד את המילה חזירי כי הבטחתי לעצמי אחרי ה-7 באוקטובר שאני מדבר אחרת, אבל יש ניצול לא פייר, לא הגון של הרבה מאוד שחקנים במשק, בעיקר של רשתות השיווק והמזון, של המלחמה".
עם זאת הסביר שר האוצר, "עכשיו, המלחמה יכולה בסקטורים מסוימים ליצור התייקרויות מסוימות שאפשר להסביר אותן. חלק גדול מהאינפלציה שהייתה לנו בחודשים האחרונים הייתה בצד ההיצע. כן, החות'ים תוקפים בים האדום, אז אוניות עושות סבב יותר ארוך, אז יש פחות, שרשרת התובלה עובדת לא מספיק טוב אז דברים מתייקרים. יש לנו עימות עם טורקיה אז אין עגבניות מטורקיה. הייתה תקלה עם ירדן אז מחיר העגבניות עולה. היצע וביקוש. חברות תעופה לא טסות לכאן אז אל-על מייקרת".
"מה שקרה הוא שרשתות המזון נצלו את המלחמה ואת העובדה שנוח, כאילו אפשר להגיד שהמלחמה גורמת להתייקרות כדי לייצר התייקרות שלא קשורה בכלל למלחמה ולגרוף לכיסן כסף. איך אני יודע? תראו את התוצאות. חלק גדול מהחברות הללו הן חברות ציבוריות. תראו את התוצאות העסקיות שלהן בדוחות שהן פרסמו בסוף השנה. אתם רואים פתאום רווחי עתק, חסרי פרופורציות לחלוטין, למה שתשוו עשור אחורה. בסדר? לא ניקח קורונה, לא ניקח שנים מיוחדות. לממוצע של שנים אחרונות זו רווחיות יתר לא צודקת ולא הגונה".

סמוטריץ' הוסיף ואמר בנושא, "עכשיו צריך לדבר על איך מתמודדים עם זה. אופציה אחת היא פיקוח על מחירים. אני סבור שזו אופציה רעה מאוד. המציאות מלמדת לאורך זמן, קודם כל כי אני איש ימין כלכלי ואני אסביר תכף את הרציונל של זה, אבל המציאות מלמדת שפיקוח על מחירים לאורך זמן מביא להתייקרות מחירים, זה לא יעבור טכנית, הרי יש עשרות אלפי מוצרים. אז מה נעשה, נקים ועדה או ועדות? ויצטרכו ביחס לעשרות אלפי מוצרים או קטגוריות?. המציאות מלמדת שפיקוח על מחירים לאורך זמן רק מעלה מחירים. מכיוון שמה שקורה זה שאל מול הציבור הרחב, שהוא הנפגע מעליית המחירים, תמיד יהיה לובי מאוד מגובש, מאוד חזק, עם כסף, שיודע לרכז מאמץ ולהשפיע במגוון רחב מאוד של דרכים על הוועדה, על הכנסת, על הוועדות".
לסיכום, אמר, "עליות המחירים עכשיו הן לא בגלל המע"מ, הן בגלל ניצול 1 בינואר וניצול ציני של המלחמה. אני אומר לרשתות: אתן מגזימות והתוצאה תהיה גם שזה יעזור לי לבסס את הצורך לפרק אתכן, את השוק הזה. במובן הזה, זה לא ריאלי, התקופה הזאת. אני אקבל הרבה מאוד הצדקות למהלך אגרסיבי שיפרק את השוק ויחלק אותו לשחקנים קטנים במקום שחקנים גדולים. ניצור מודעות ציבורית גדולה ואנחנו, כממשלה, נסייע מאוד מאוד למודעות הציבורית".