
הבית הלבן הודיע אמש (ראשון) על הארכת הסכם הפסקת האש בין ישראל ללבנון עד ה-18 בפברואר 2025. ההסכמה להארכה הגיעה על רקע אי-נסיגת צה"ל מדרום לבנון לאחר שישראל טענה כי צבא לבנון טרם ערוך להתפרס באזור, מה שמונע את יישום ההסכם המקורי במלואו.
ההתפתחות מגיעה בעיתוי רגיש במיוחד, יממה לאחר שמשרד הבריאות הלבנוני דיווח על 21 הרוגים מאש צה"ל, בעת שאזרחים ניסו לשוב לבתיהם בדרום המדינה. על פי ההודעה מוושינגטון, כחלק מהמאמצים להרגעת המתיחות, ארצות הברית תקדם משא ומתן בין הצדדים על שחרור מחבלים לבנונים שנתפסו מאז תחילת המלחמה.
עוד באתר:
ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי הדגיש כי ההחלטה התקבלה לאחר התייעצויות נרחבות עם ההנהגה הלבנונית ובתיאום עם האמריקנים. שליח הנשיא טראמפ למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, שיבח את שיתוף הפעולה הישראלי, והביע אופטימיות לגבי המשך הדיאלוג בין הצדדים.
ההסכם, שאושר בקבינט המדיני-ביטחוני בנובמבר האחרון, מציב מסגרת מקיפה להרגעת המתיחות באזור. על פי תנאיו, ארגון הטרור חיזבאללה וארגוני טרור אחרים מתחייבים להימנע מפעולות התקפיות נגד ישראל, וישראל מצידה מתחייבת להימנע מתקיפות בשטח לבנון. נקבע כי צבא לבנון וכוח יוניפי"ל יהיו הכוחות החמושים היחידים שיורשו לפעול בדרום לבנון.
אחד הסעיפים המשמעותיים בהסכם דורש את פירוק כל המתקנים הבלתי מורשים לייצור נשק בלבנון, תוך העברת כל פעילות הקשורה בנשק לפיקוח ממשלת לבנון. ועדה בינלאומית בהשתתפות ארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה תפקח על יישום ההסכם, כאשר שני הצדדים מחויבים לדווח לה וליוניפי"ל על כל הפרה אפשרית.
למרות האופטימיות הזהירה בוושינגטון, האתגרים ביישום ההסכם נותרו משמעותיים. היכולת של צבא לבנון להשליט את מרותו בדרום המדינה, במיוחד מול השפעתו של ארגון הטרור חיזבאללה, תהווה מבחן מכריע להצלחת ההסכם. עם זאת, הארכת הפסקת האש מספקת מסגרת זמן נוספת לייצוב המצב ולקידום פתרונות דיפלומטיים.