
"כשסיפרתי לפסיכולוגיות של עיריית שדרות את הסיפור על הרב והיהודי העני שביקש לעשות את הסדר עם ארבע כוסות חלב, הייתי בטוחה שזו דוגמה מושלמת לאמפתיה", מספרת סיוון רהב מאיר בשיחה מרתקת בתוכנית 'הבמה שלך'. "אבל הן אמרו לי בעדינות – 'את לא מבינה מה זו אמפתיה'".
רהב מאיר, שהתבקשה להכין סרטון על אמפתיה לילדי שדרות כחלק מפרויקט חוסן, גילתה שכל הסיפורים שבחרה חשפו תבנית מעניינת: "בכל פעם זה היה אותו דפוס – מישהו מגיע עם בעיה, ומיד קופצים לפתור אותה. כמה כסף צריך? איך נסדר את זה? בואו נתקדם הלאה".
עוד באתר:
"הפסיכולוגית הסבירה לי שזו בכלל לא אמפתיה", היא אומרת. "אמפתיה זה משהו אחר לגמרי – זה להיות עם האדם ברגע הקושי שלו, בלי לנסות לתקן או לפתור. היא השתמשה במטאפורה יפה: זה כמו לנסוע באותה מכונית – אתה לא הנהג, אבל אתה רואה את אותו הנוף, אתה שם איתו".
הסיפור שלבסוף נבחר לסרטון היה על רבי אריה לוין, הידוע כ"רב האסירים" מתקופת המנדט הבריטי. כששאל אותו סוהר בריטי מה סוד השפעתו על האסירים, ענה רבי אריה: "אני כמעט לא אומר להם כלום. אני בעיקר בא כדי להקשיב להם".
"זו הייתה תובנה מטלטלת עבורי", מודה רהב מאיר. "פתאום הבנתי כמה אני, וכנראה רבים מאיתנו, ממהרים לפתור, לייעץ, להזיז את הבעיה הלאה. אבל לפעמים מה שהאדם מולנו באמת צריך זה פשוט שנהיה איתו ברגע הזה".
"מאז אותה שיחה", היא מספרת, "אני מנסה ליישם את זה בחיי היומיום. כשהילדים באים עם קושי, במקום מיד להציע לצלצל למורה או לפתור את הבעיה, אני מנסה פשוט להקשיב. והתגובה שלהם מדהימה – אתה רואה את ההקלה על פניהם כשהם מרגישים שמישהו באמת שומע אותם".
"זו אולי המהות האמיתית של אמפתיה", היא מסכמת. "לא לרוץ קדימה עם פתרונות, אלא פשוט להיות שם. לפעמים ההקשבה עצמה היא חצי מהפתרון".
האזינו לשיחה המלאה, מתוך התוכנית 'הבמה שלך' בהגשת יונת קפלן: