
שאלה בלתי שגרתית עלתה בתוכנית המאזינים 'מבט לחיים', והציפה סוגייה שייתכן ומציקה לאנשים רבים: "אני רוצה לשאול על זמן בראשית, שבתורה כתוב ששת אלפים שנה. איך זה מסתדר עם כל השנים של מה שרואים במדע? הרי מוצאים תגליות בנות מיליוני שנים?".
הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון מסביר: "לפני הכל אני צריך להגיד, שאני לא מומחה גדול במדע. אנסה לענות כפי יכולתי, אבל שיהיה ברור שאני לא המומחה בעניין זה, וכבר כתבו המון המון מאמרים וספרים בנושאים אלה. אבל בקצירת האומר, נגיד רק כמה רעיונות שיש בעניין זה:
עוד באתר:
דבר אחד, צריך להבין, שהמדע תמיד מתפתח. במשך אלפי שנים הייתה מחלוקת בין ישראל ובין הפילוסופיה היוונית. גדולי הפילוסופים היוונים האמינו שהעולם קדמון. כלומר, היקום תמיד היה פה. לא שייך לשאול מי ברא אותו, איך הוא נוצר, אין שאלות. התפתחות נפלאה קרתה בשנות ה-20, לפני מלחמת העולם השנייה, שפתאום המדעים התחילו לשנות את כל המנגינה שלהם. ובשנות ה-60, כלומר, רק לפני 50-60 שנה, רוב המדעים הגיעו למסקנה שיש התחלה לבריאה. כלומר, שהמילה הראשונה בכל התורה כולה, בראשית, זה אמת ויציב ונכון וקיום וישר גם מבחינה מדעית. כן, הם קוראים לזה המפץ הראשון, אבל היום כדי להיות מדעי או פיזיקאי רציני אתה צריך לדעת שיש התחלה לבריאה.
נקודה מעניינת נוספת, הגאון מוילנא כותב על הפסוק: 'בראשית ברא אלוקים את השמיים ואת הארץ', שה'בראשית', התחלת הזמן, גם נברא בידי אלוקים, ביחד עם שמיים, שמיים זה אוויר, וארץ זה חומר. חומר ומקום וזמן, הכל הולך ביחד, וזה הכל חלק מהבריאה.
אז מתי הכל התחיל? תמיד אמרו שזה קרה לפני 15 מיליארד שנה. לפני כמה חדשים שינו פתאום את המספר ל-26 מיליארד שנה. אתם מבינים? הם עלו 11 מיליארד שנה בכמה חודשים, ואין פוצה פה ומצפצף, ביג דיל, מה החילוק? 15 מיליארד, 26 מיליארד, אבל זה רק מראה לך את הנפלאות וגם המגבלות של המדע, שבכמה חודשים יכולים לשנות 11 מיליארד שנה.
למעשה, המדע מעצם טבעו, מחפש ומחפש ומחפש. לפעמים מוצא משהו נפלא, ומחפש שוב, אז בסופו של דבר אין סתירה החלטית פה בין אמונת ישראל והמדע.
על כך ועוד, האזינו לדברים המרתקים מתוך תוכנית 'מבט לחיים' בהגשת הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון ב'קול חי':