
צבר רעידות אדמה חריג באזור איי סנטוריני ביוון גרם לגל פאניקה בישראל וחשש מצונאמי כתוצאה מהרעידות. ד"ר ותא"ל במיל' אריאל היימן, בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ומומחה בתחום רעידות אדמה, שוחח על כך הערב ב'מהדורה המרכזית' ב'קול חי' והרגיע: "קודם כל אפשר להירגע. אנחנו סתם מלחיצים את עצמנו, אנחנו מדינה שאם יש איזה רגע רגוע, אז מיד אנחנו צריכים ליצור סיבה להילחץ. צריך להבדיל בין דיון במל"ל והיערכות ראויה, לבין לחץ של כל האוכלוסייה".
המומחה מסביר: "הכל מתחיל בטקטוניקת הלוחות, אני מניח שכולם יודעים שהלוחות על פני כדור הארץ זזים, במקרה שלנו הלוח של אפריקה, מתנגש ונוחת מתחת ללוח של אירופה. המגע הזה בין הלוחות גורם לחיכוך, וזה גורם לרעידות אדמה, אבל גם להתכה של חומר וליצירת בזלות, לבות, שמתפרצות ויוצרות לנו את הרי הגש המוכרים מהאזור הזה, כמו סנטוריני עצמה, שהיא תוצר של התפוצצות של הר געש".
עוד באתר:
"רעידות אדמה באזור הזה לא מפתיעות אותי. אבל כאן קרה אירוע אחר וייחודי. בדרך כלל רעידת האדמה הראשונה היא הגדולה ביותר, ואחריה מופיעים רעידות משנה שהם תמיד בגודל יותר קטן. לעיתים רחוקות, יש צבר של רעידות אדמה, כמו במקרה הזה, שבסוף גם יכול להגיע רעידה גדולה".
ועל החשש מצונאמי: "מכיוון שהמוקדים הם בתוך הים, אז רעידת אדמה עלולה לגרום לגלי צונאמי. והים התיכון הוא ים קטן מדי בשביל לייצר צונאמי גדולים. ההיסטוריה מספרת על כמה וכמה אירועי צונאמי בחופי ישראל, אבל הם אף פעם לא עשו נזק גדול וחדרו עמוק לתוך היבשה, גם אם יהיה גל צונאמי, וגם אם הוא יגיע אלינו, זה לא יהיה אירוע גדול".
"אני כבר 25 שנה חוזר ומתריע שרעידת אדמה גדולה והרסנית במדינת ישראל זה לא שאלה של האם, זה רק שאלה של מתי, ולצערי הרב, מדינת ישראל לא נערכת מספיק לעניין הזה. מגדילים את תקציב הביטחון ב-30 מיליארד ש"ח, ומביאים אותו ל-100 מיליארד, תנו להיערכות של רעידת אדמה אחוז אחד מזה, מיליארד אחד, לחיזוק מבנים, חיזוק בתי ספר, ואנחנו נהיה ערוכים לרעידה".
האזינו לדברים המלאים מתוך 'המהדורה המרכזית' הערב ב'קול חי', בהגשת מני גירא שוורץ: