
במרכזו של תיק משפטי מסקרן עומדת עסקה שנראתה מבטיחה, אך בדיעבד התברר כי המידע שנמסר לרוכשים היה שגוי ומטעה. עו"ד אביחי ורדי, המעורב בתיק, מספר לעורך הדין יוסי ויצמן בתוכנית 'שטח משפטי' בקול חי' כי במסגרת מחקר שביצעו בעלי החברה, נמצא שלכאורה בוצעה כאן "כיפה אדומה" – הוצג מידע מטעה לרוכשים, מה שהוביל אותם לקבלת החלטות שגויה. "ברור שצריך לבדוק כל פרט בעסקה, אך כאשר הבסיס למידע שמוצג לרוכשים הוא שקרי, גם שמאי מטעמם עלול להגיע לאותן מסקנות שגויות", הוא מסביר.
לדברי עו"ד ורדי, תופעת ההונאות בנדל"ן מתרחבת. "אנחנו נתקלים היום במקרים של אנשים שמוכרים נכסים שכלל אינם בבעלותם, וגם במקרים שבהם נמכרות קרקעות שלא קיימות. למשל, נתקלתי במקרה שבו שלושה חסידים רכשו קרקע שהתברר כי היא בים הכנרת, מתוך אמונה שהולך להיבנות שם מלון. המוכרים הציגו מצג שווא, והקונים, שלא ביצעו בדיקות מספקות, נפלו בפח".
עוד באתר:
אחת הבעיות המרכזיות, לדבריו, היא חוסר הידע המסחרי של ציבור הרוכשים. "הציבור החרדי, למרות הצלחותיו בתחומים רבים, אינו תמיד מודע לסיכונים שבעסקאות נדל"ן. לצערי, זה מתחיל מהיעדר חינוך פיננסי נכון, מה שגורם לכך שאנשים נופלים לעסקאות מפוקפקות". ורדי מדגיש כי אסור לתת אמון עיוור: "גם בצדקה צריך שניים. כך גם בכסף – חייבים להיות זהירים מאוד".
אז כיצד ניתן להימנע ממלכודות נדל"ן? ורדי ממליץ על מספר צעדים: "הדבר הראשון הוא לבדוק מי המוכר. ישנם כלים פשוטים כמו חיפוש שמו של האדם באינטרנט, בדיקה באתר 'תולעת המשפט' כדי לבדוק האם היו נגדו תביעות בעבר, ואפילו בדיקת עברו של עורך הדין המטפל בעסקה. בנוסף, חובה להיעזר בעורך דין מומחה בנדל"ן, אך לא רק – גם אדריכל שיבחן את זכויות הבנייה והתוכניות הקיימות. נכון שזה עולה כסף, אבל בסוף זו ההשקעה המשתלמת ביותר".
האזינו לשיחה המלאה – מתוך 'שטח משפטי' ב'קול חי':