
ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום (שלישי) דיון סוער בעקבות ההערכה כי מחצית מתגי הנכה שהונפקו מאז 2020 הם מזויפים. חברי הכנסת ואנשי המקצוע הציגו נתונים מדאיגים המצביעים על עלייה דרמטית במספר התגים, חוסר אכיפה מצד המשטרה ופגיעה חמורה בנכים האמיתיים הזקוקים לחניות נגישות.
תופעת ההונאה – נכים אמיתיים נותרים ללא חניה
עוד באתר:
ח"כ משה סולומון, יוזם הדיון, התריע כי תהליך הנפקת התגים הפך לשטח פרוץ, מה שמוביל לפגיעה קשה באנשים שבאמת זקוקים להם. לדבריו, מספר תווי הנכה צמח פי שבעה בתוך שנתיים – נתון בלתי סביר שמצריך טיפול מיידי.
ח"כ מירב בן ארי ציינה כי בשנת 2020 היו 90 אלף תווי חניה, והיום המספר עומד על 665 אלף. "הנכים הם אלו שמשלמים את המחיר, כי החניות שלהם תפוסות. בנוסף, המדינה מפסידה הון – מי שמקבל תו נכה פטור מתשלום חניה ואגרות רישוי, והעלות הכוללת למשק נאמדת ברבע מיליארד שקל", אמרה.
הקלות בקבלת התגים – והיקף הזיופים
ח"כ אלי דלל הזהיר כי אחוזי הנכות המזכים בחניית נכה ירדו ל-60%, מה שהוביל לעלייה חדה במספר הבקשות ולאישור תגים רבים שלא לצורך. לדבריו, "הקלות הבלתי נסבלת שבה ניתן להשיג תג פוגעת בנכים האמיתיים – החוק חייב לעבור שינוי מיידי".
ח"כ משה פסל הציג השוואה לנתונים באירופה: רק 6% מהרכבים שם נושאים תג נכה, בעוד שבישראל הנתון מתקרב ל-20%. "זה מצב הזוי ומטורף. המשטרה חייבת לאכוף את הנושא, אבל כיום לשוטרים אין אפילו סמכות לשאול אדם אם הוא באמת נכה", אמר.

סגנית ראש עיריית תל אביב, מיטל להבי, חיזקה את הטענות והביאה נתונים מדהימים: בבת ים 37% מכלי הרכב מחזיקים בתג נכה, בטבריה 35%, ובתל אביב 15%. "המשטרה היא הגוף שצריך לאכוף את זה, אבל היא לעולם לא מתפנה לטפל בכך", ציינה.
שינויי חקיקה וקריטריונים חדשים בקרוב
מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה, יוסי נזרי, חשף כי כיום ישנם 450 אלף תגי נכה הרשומים לכ-650 אלף כלי רכב, וכי 250 אלף בקשות מוגשות בשנה – מחציתן נדחות. לדבריו, "משרד התחבורה כבר הגיש תלונה במשטרה, ובקרוב נפרסם קריטריונים חדשים לקבלת תג נכה".
עו"ד שירה יהלומי, נציגת הלשכה המשפטית במשרד התחבורה, הוסיפה כי בחודשים האחרונים מתבצע תהליך מקיף לבדיקת הנושא. "יש כאן רפורמה כוללת – נבחן מחדש מי זכאי, כיצד מקבלים וכמה תגים יחולקו", אמרה.
קצינת ההונאה הארצית, רפ"ק רויטל יהושע חיים, ציינה כי לצד חקירה פלילית יש צורך באכיפה מנהלית של משרד התחבורה, והדגישה כי אין כיום סנכרון בין מערכות משרד התחבורה וביטוח לאומי – מה שמקשה על איתור הזיופים.
מ"מ יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אליהו ברוכי, סיכם את הדיון בקריאה למשרד התחבורה לזרז את פרסום הנהלים החדשים תוך 30 יום. בנוסף, הוועדה דורשת להחמיר את הענישה ולהעניק עדיפות למוגבלים בניידות. "המצב הנוכחי בלתי נסבל, ואנו נפעל לשינויו במהירות האפשרית", חתם.