
בצעד חסר תקדים, הודיעה ממשלת יפן על שחרור 200 אלף טונות אורז מעתודות החירום הלאומיות, במטרה להתמודד עם עליית המחירים החדה בשוק. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שיפן משתמשת במאגרי החירום מסיבות כלכליות, ולא בעקבות אסון טבע.
המהלך הדרמטי מגיע על רקע זינוק של 60% במחירי האורז, כאשר המחיר הסיטונאי הגיע בדצמבר 2024 לשיא היסטורי של 24 אלף ין (כ-160 דולר) ל-60 קילוגרמים, כך על פי נתוני משרד החקלאות היפני.
עוד באתר:
שר החקלאות טאקו אטו, שהכריז על המהלך, מקווה כי הגדלת ההיצע בשוק תסייע בריסון המחירים המאמירים. המשבר הנוכחי נובע ממספר גורמים: ראשית, תנאי מזג אוויר קיצוניים, ובמיוחד גלי חום חריגים בקיץ האחרון, פגעו קשות ביבולים. בנוסף, כשלים במערך ההפצה והתנהגות ספקולטיבית של חקלאים וסיטונאים, האוגרים מלאים בציפייה להמשך עליית המחירים, מחריפים את המצב.
המשבר מזכיר לרבים את אירועי 1995, שהובילו להקמת מערך עתודות החירום היפני. אז, בעיות ביבולים הציתו גל של קניות כתוצאה מפאניקה, תופעה שחוזרת גם כיום בעקבות אזהרות על אסונות טבע כמו טייפונים ורעידות אדמה.
מומחים מעריכים כי מגמת ההתייקרות צפויה להימשך לפחות עד הקיץ, למרות התערבות הממשלה. העלייה במחירי האורז היא חלק ממגמה רחבה יותר של התייקרות מוצרי מזון ביפן בשנים האחרונות, המעמיסה על אזרחי המדינה ומעמיקה את משבר יוקר המחיה.