
בית המשפט קיבל לאחרונה ערעור תקדימי שהגיש חייל מילואים לשעבר, שהשתתף בקרבות מלחמת יום הכיפורים וסבל מהלם קרב במשך עשרות שנים מבלי שהיה מודע לכך. על אף שהוכר כנכה רק לאחרונה, פסק הדין קבע כי הוא זכאי לתגמולים רטרואקטיביים משנת 1973, מועד שחרורו מהצבא.
המערער, יליד 1950, שירת בשריון במהלך מלחמת ההתשה והשתתף בקרבות קשים בחזית הדרומית במלחמת יום הכיפורים. לאחר שנפגע בראשו בקרב, אושפז ושוחרר לביתו, אך חוויות המלחמה נמחקו מזיכרונו לחלוטין. לאורך השנים סבל מהתקפי חרדה קשים, אך לא קישר אותם לשירותו הצבאי ולא אובחן כלוקה בפוסט-טראומה, בעיקר בשל חוסר מודעות רפואית לנושא באותה תקופה.
עוד באתר:
במשך עשרות שנים טופל המערער באופן פרטי, תוך שהוא מסתיר את מצבו מסביבתו. רק בשלב מאוחר יותר, בעקבות ייעוץ רפואי, הבין את הקשר בין מצבו הנפשי לחוויותיו מהמלחמה. עם ההבנה, פנה לראשונה למשרד הביטחון, שהכיר בנכותו אך סירב להעניק לו תגמולים רטרואקטיביים.
בערעור שהגיש באמצעות עו"ד יואב אלמגור, נטען כי בשל מצבו הנפשי, המערער כלל לא היה מסוגל להגיש תביעה במועד. השופטים קיבלו טענה זו, תוך שהם מדגישים כי המבחן הרלוונטי הוא מסוגלות ולא מודעות – כלומר, יש לבחון האם היה ביכולתו לפעול למימוש זכויותיו, ולא האם היה מודע להן.

פסק הדין מתבסס על חוות דעת רפואיות שהעידו כי התובע חווה נתק רגשי (דיסוציאציה) בעקבות הטראומה, מה שמנע ממנו להבין שהוא סובל מהפרעה נפשית. השופטים ביקרו את גישת משרד הביטחון, שלפיה רק אדם שאיבד כליל את כשירותו הנפשית יוכל לזכות בתגמולים רטרואקטיביים.
בהחלטתם קבעו השופטים כי המערער יקבל תשלומים רטרואקטיביים משנת 1973 ועד היום, לצד תגמולים חודשיים שוטפים. עו"ד אלמגור הדגיש כי מדובר בפסיקה תקדימית, שתאפשר לחיילים רבים שנפגעו נפשית, אך לא היו מודעים לכך, לממש את זכויותיהם גם שנים לאחר האירוע.