
מחקר חדש שנערך באקדמית צפת ופורסם היום (שני) חושף את עומק המשבר הנפשי בחברה הישראלית בעקבות מלחמת חרבות ברזל. בנוסף, המחקר מצביע על קשר מפתיע בין חוויית טראומה לשינויים בעמדות פוליטיות, ממצא שעשוי לשפוך אור על השפעת האירועים האחרונים על הציבור הישראלי.
המחקר, שהתבצע במרץ 2024 וכלל מדגם מייצג של 2,000 ישראלים דוברי עברית, תומך בממצאי דו"ח מבקר המדינה ומצביע על כך שלמעלה משליש מהציבור (36%) סובל מסימפטומים חמורים של פוסט-טראומה.
עוד באתר:
השיעורים הגבוהים ביותר של PTSD נמצאו בקרב קבוצות שנחשפו ישירות לאירועי הטרור והלחימה: 54% מבין מי שמכירים נוכחים במסיבה ברעים, 51% בקרב תושבים החשופים לאזעקות באופן יומיומי, ו-41% בקרב משרתי המילואים.
אחד הממצאים המפתיעים במחקר הוא הקשר בין טראומה לשינויים פוליטיים. נמצא כי 51% מתומכי נתניהו שהפכו למתנגדיו לאחר ה-7 באוקטובר מציגים תסמיני PTSD, לעומת 27% בלבד מבין אלו שנותרו תומכים בו.
"המחקר חושף תמונה מורכבת של הקשר בין טראומה לשינויים בתפיסות פוליטיות", מסביר פרופ' אורן קפלן, מומחה בפסיכולוגיה חיובית וחוסן באקדמית צפת. "שיעורי PTSD גבוהים במיוחד מופיעים אצל אנשים שחוו שינוי משמעותי בעמדותיהם הפוליטיות מאז 7 באוקטובר".
מגמה דומה התגלתה גם בקרב מי ששינו את עמדתם בנוגע לרפורמה המשפטית, עם שיעורי PTSD שנעו בין 44% ל-61%. החוקרים מדגישים כי הממצאים מחייבים היערכות מערכתית להתמודדות עם ההשלכות הנפשיות של הטראומה, במיוחד בקרב אוכלוסיות שנפגעו ישירות מאירועי הטרור והמלחמה.