
סקר חדש של בנק ישראל בחן את נכונות הציבור לאמץ את השקל הדיגיטלי, מטבע דיגיטלי חדש שעתיד להנפיק הבנק. הסקר בדק את עמדות הציבור כלפי השקל הדיגיטלי, את המאפיינים שלו, ואת הגורמים שעשויים להשפיע על אימוץ המטבע. הסקר מצא כי 56% מהמשיבים הביעו עניין בשימוש בשקל הדיגיטלי, כאשר 28% נוספים לא בטוחים בעמדתם.
היתרונות העיקריים של השקל הדיגיטלי, כפי שצוינו על ידי המשיבים, הם נוחות השימוש (78%), נגישות (62%), וחיסכון בטיפול במזומן פיזי (58%). החששות העיקריים שהועלו הם סיכוני סייבר ואבטחת מידע (72%), מורכבות השימוש (54%) וקשיי נגישות עבור אוכלוסיות מסוימות (48%).
עוד באתר:
הסקר מצא כי מאפיינים אישיים שונים עשויים להשפיע על נכונות הציבור לאמץ את השקל הדיגיטלי. גברים (62%), אנשים מבוגרים יותר (68% בקרב בני 65 ומעלה), ואנשים בעלי הכנסה גבוהה יותר (64% בקרב בעלי הכנסה חודשית מעל 20,000 שקל), הביעו עניין רב יותר בשימוש במטבע. רמת האמון בבנק ישראל נמצאה גם היא כגורם משמעותי המשפיע על נכונות הציבור לאמץ את השקל הדיגיטלי, כאשר 74% מהמשיבים שהביעו אמון גבוה בבנק ישראל גילו עניין בשימוש בשקל הדיגיטלי.
הסקר בחן גם את העדפות הציבור לגבי מאפיינים טכניים שונים של השקל הדיגיטלי. שתי התכונות שנמצאו כחשובות ביותר למשיבים היו הגנה כנגד הונאות וטעויות מערכת (49.5%) וקבלת ריבית על יתרת השקל הדיגיטלי (48.8%). מאפיינים נוספים שנמצאו חשובים למשתמשים פוטנציאליים הם: היעדר עמלות על פעולות בסיסיות (47.1%), שימוש לא מקוון (42.3%), ביצוע תשלומים חכמים (40.5%), חיוב מיידי של הארנק הדיגיטלי (38.8%), סודיות מול בנק ישראל (36.2%) והיעדר מגבלת החזקה (35.5%).
הסקר מצביע על כך שקיימת נכונות גבוהה בקרב הציבור הישראלי לאמץ את השקל הדיגיטלי, אך יש גם חששות משמעותיים שיש לטפל בהם. על בנק ישראל להשקיע מאמצים בהסברה ובחינוך הציבור בנוגע ליתרונות השקל הדיגיטלי, ובמקביל לפעול להגברת האמון במטבע ובמערכות התומכות בו.