
בדיון מעקב שלישי שקיימה היום הוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי בנושא מוכנות המדינה לרעידת אדמה, עלתה תמונה מדאיגה של היעדר היערכות מספקת, כאשר נציג המל"ל דיווח כי הצעת המחליטים שגובשה בוועדת המנכ"לים כוללת תקציב של כמיליארד ש"ח לשנה, אך טרם הובאה לאישור ועדת שרים.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי, הביע זעם על האדישות הממשלתית: "נושא כל כך חשוב עם פוטנציאל נזק הרסני מבחינת תשתיות והרוגים ומה שאני מרגיש זה אדישות. אין דחיפות, שיטת הסמוך, 'הכל יהיה בסדר. רעידת אדמה בישראל אינה שאלה של 'אם', אלא של 'מתי'. מדינת ישראל יושבת על השבר הסורי-אפריקאי, ולמרות זאת, אלפי מבנים, כולל מוסדות חינוך, אינם עומדים בתקן לעמידות ברעידות אדמה".
עוד באתר:
עוד הוסיף לוי ואמר: "בתי ספר רבים, שבהם לומדים ילדינו, נבנו לפני עשרות שנים, ללא התחשבות בסיכון הסיסמי. האם נחכה לאסון כדי לפעול? אני מביט במשרדי הממשלה ורואה אדישות מטרידה. תקציבים מעוכבים, תוכניות חיזוק נדחות, והחלטות נשארות על הנייר. זו התנהלות בלתי אחראית שמסכנת חיי אדם. בטורקיה ראינו את המחיר הנורא של חוסר מוכנות – האם אנחנו צריכים ללמוד מהטרגדיה של אחרים? רק לאחרונה דווחו על מספר רעידות אדמה באי סנטוריני ביוון שעלולות להיות סימן מקדים לרעידה גדולה יותר. אנחנו חייבים להתעורר".
מנהל המכון הגיאולוגי, פרופ' זהר גבירצמן, הציג תרחיש מדאיג לפיו ללא חיזוק מבנים צפויים כ-5,180 הרוגים. "אנחנו במירוץ מול רעידת האדמה. אם נשיג אותה נציל נפש ורכוש", הדגיש.
ראש עיריית טבריה, יוסי נבעה התריע ואמר: "הגענו היום בצוות גדול, הכולל את כל הנהלת העיר, כי אנחנו לא פה בשביל סיסמאות ודיבורים על רעידות אדמה בעיר. כל דיון שמתקיים בעיר, תמיד חוזר לדבר על האסון הבא שיתרחש בטבריה, וזה יקרה. האחריות על כך נופלת רק על הממשלה, ולא על אף אחד אחר. הפתרונות קיימים. היו תקציבים, אבל הם לקחו אותם למקומות אחרים".

לדבריו, "בכל דיון שאנחנו מנהלים, אנחנו מדברים על התחדשות עירונית שתהיה לטובת תושבי העיר. הוחלט שב-15% מהתקציב של התחדשות עירונית יוקצה לחיזוק בניינים, אך אצלנו בעיר יש 0 התחדשות עירונית. אם אנחנו לא נעשה משהו עכשיו, האסון הלאומי הבא יקרה בעיר שלי, ואני לא יודע להסביר על ה-6,000 מבנים שדורשים התערבות מיידית. בניין העירייה מחויב חיזוק וברגע האמת שיקרה אסון אין לנו מאיפה לתת שירות לתושבים".
בדיון השתתפו נציגי משרדי הממשלה השונים, ביניהם משרד האנרגיה, התחבורה, הבינוי והשיכון, וכן נציגי כב"ה, משטרת ישראל, פיקוד העורף, איחוד הצלה וחברת החשמל.
בסיום הדיון קבעה הוועדה כי תשלח מכתב אזהרה לראש הממשלה, שר הביטחון, שר האוצר ושר הפנים בדרישה לקדם את הנושא באופן מיידי. דיון מעקב נוסף יתקיים בעוד 4-5 חודשים.