
מסמך חדש חושף את הפרטים המלאים של תוכנית ההגירה מרצועת עזה, המתגבשת בימים אלה במערכת הביטחון. התוכנית, שמגיעה בעקבות יוזמתו של נשיא ארה"ב טראמפ להגליית פלסטינים מהרצועה, כוללת מספר שלבים מורכבים ואתגרים משמעותיים שיעמדו בפני מימושה, כך נחשף בחדשות 12.
בלב התוכנית עומדת מנהלת ייעודית חדשה ל"הגירה מרצון", שהוקמה בהנחיית שר הביטחון. במנהלת חברים נציגים בכירים מהמתפ"ש בראשות האלוף רסאן עליאן, לצד אנשי מפתח ממשרדי הממשלה השונים וגופי מערכת הביטחון. המנהלת אמונה על גיבוש מתווה מקיף שיאפשר את יישום התוכנית הלכה למעשה.
עוד באתר:
למרות שממשלת ישראל אימצה את יוזמת טראמפ, האתגר המרכזי הראשון הוא מציאת מדינות שיסכימו לקלוט את תושבי עזה. נכון לעכשיו, טרם נמצאה מדינה שנתנה הסכמה עקרונית למהלך. בימים אלה מתנהלים מגעים אינטנסיביים בחסות אמריקאית מול הקהילה הבין-לאומית במטרה לאתר יעדים פוטנציאליים.
התוכנית כוללת הקמת מערך לוגיסטי מורכב שיפעל במקביל בשלושה צירים מרכזיים: ציר אווירי שיתבסס על טיסות מנמל התעופה רמון, ציר ימי שיכלול הפעלת מערך ספינות דרך נמל אשדוד, וציר יבשתי שיתבסס על שיירות אוטובוסים דרך מעבר כרם שלום.
במסגרת התוכנית יוקם מנגנון ייעודי שתפקידו לאתר את תושבי עזה המעוניינים להגר ולתאם את הגעתם לנקודות המעבר. זאת, תוך התמודדות עם הקשיים הצפויים מצד ארגון הטרור חמאס, שצפוי להתנגד למהלך ולנסות למנוע את יציאתם.
אחד האתגרים המשמעותיים ביותר הוא ההיבט המשפטי. ישראל מודעת לכך שהמהלך עלול להיתפס בזירה הבין-לאומית כ"פשע מלחמה" או "טרנספר בכפייה". לפיכך, מושקעים מאמצים רבים בבניית מסגרת משפטית שתדגיש כי מדובר ב"יציאה מרצון" מאזור שאינו ראוי למגורים.
התוכנית נתקלת בהתנגדות נחרצת באזור, כאשר ארגון הטרור חמאס מתנגד באופן מוחלט ומאיים לסכל כל ניסיון ליישומה. הרשות הפלסטינית דוחה את התוכנית בטענה שמדובר ב"עקירה וטרנספר", ומדינות ערב, ובפרט מצרים וירדן, הביעו התנגדות נחרצת למעורבות במהלך.
גורמי הביטחון בישראל מעריכים כי העיתוי האופטימלי ליישום התוכנית הוא דווקא במהלך הלחימה, ולא בזמן הפסקת אש. הסיבה המרכזית לכך היא שבזמן הלחימה האוכלוסייה כבר מרוכזת במתחמים הומניטריים ומופרדת מאזורי הקרבות, מה שעשוי להקל על יישום המהלך. לעומת זאת, ההערכה היא כי בזמן הפסקת אש, חמאס יערים קשיים משמעותיים על יציאת תושבים מהרצועה.
גורמי ביטחון מעריכים כי למרות ההתנגדויות הצפויות, רבים מתושבי עזה עשויים להיות מעוניינים בהזדמנות לפתוח דף חדש במדינה אחרת. עם זאת, המפתח להצלחת התוכנית טמון ביכולת לגייס תמיכה בין-לאומית ולמצוא מדינות שיסכימו לקלוט את המהגרים.