
בימים אלו, כאשר ארגון הטרור הרצחני משחרר את ארונותיהם של החטופים אותם רצח באכזריות, מפרסם מרן הראשל"צ הגאון רבי יצחק יוסף מסמך הלכתי מקיף המתווה את דרך ההתנהלות ההלכתית למשפחות בענייני הקבורה והאבלות. המסמך מגיע כמענה לשאלות רבות שהגיעו מבני המשפחות, המתמודדות עם המורכבות ההלכתית של המצב הייחודי.
במרכז פסקי ההלכה עומדת ההבחנה המהותית בין שתי קבוצות של משפחות. הקבוצה הראשונה כוללת משפחות שכבר קיבלו בעבר אישור רשמי על נפילת יקיריהן וקיימו את מנהגי האבלות. עבור משפחות אלו, קובע מרן הראשל"צ כי אין צורך בקיום מחודש של מנהגי האבלות – לא קריעה, לא שבעה, ולא שאר מנהגי האבל של שלושים וי"ב חודש.
עוד באתר:
לעומתן, משפחות שרק כעת מקבלות את הבשורה הקשה, נדרשות לנהוג בכל דיני האבלות המסורתיים. הן יתחילו באנינות ביום הקבורה, יברכו "ברוך דיין האמת" בשם ומלכות, יקרעו קריעה (כאשר על אב ואם הקריעה אינה מתאחה), וימשיכו בכל דיני השבעה, השלושים וי"ב חודש. ביום הקבורה עצמו, ינהגו כדין אונן ויניחו תפילין רק לאחר הקבורה, וגם זאת ללא ברכה.
באשר לאמירת קדיש ועריכת אזכרה, ההנחיות מדגישות את חשיבות קיום האזכרה לאחר הקבורה. המשפחות מוזמנות להתאסף לקריאת משניות ודברי חיזוק, כאשר עבור אלו שכבר ישבו שבעה בעבר, הדגש הוא על דברי שבח והודיה לד'. הבנים יאמרו קדיש לעילוי נשמת הוריהם, ומי שיכול, מומלץ שיצום ביום זה.
נקודה חשובה נוספת נוגעת לקביעת יום האזכרה – זה ייקבע לפי יום הפטירה ולא יום הקבורה, הן בשנה הראשונה והן בשנים הבאות. עם זאת, מנהגי האבלות של י"ב חודש שנוהגים הבנים על הוריהם, יחלו מיום הקבורה. במקרים בהם לא ידוע יום הפטירה המדויק, ממליץ מרן הראשל"צ להתייעץ עם רב לגבי כל מקרה לגופו.
את פסק ההלכה מסיים מרן הראשל"צ הגאון רבי יצחק יוסף "וד' יתברך יחיש גאולתנו על יד שנפשפש במעשינו לשוב בתשובה שלימה, ויקום דמם של הנפטרים הקדושים, ויהיו מליצי יושר על משפחותיהם, ועל כל עם ישראל, ויקוים בהם ובלע המוות לנצח".