
גל של חוסר ודאות וזעם שטף את המגזר הציבורי בארצות הברית בסוף השבוע האחרון, כאשר עובדי ממשל פדרלי החלו לקבל הודעות דוא"ל בלתי שגרתיות. ההודעות, שנשלחו לכאורה מטעם משרד ניהול כוח האדם (OPM), דרשו מהעובדים לפרט את פעילותם בשבוע החולף בחמישה תתי-סעיפים בלבד, תוך ציון מנהל ישיר. אולם, מעבר לדרישה הפורמלית והלאקונית, ריחף איום מרומז, אך מטריד במיוחד, לפיטורים: אילון מאסק, יזם הטכנולוגיה המיליארדר ומקורבו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, צייץ כי אי-מענה לדרישה ייחשב כהתפטרות.
סוכנויות ביטחון לאומיות רבות, ובראשן ה-FBI וה-NSA, לצד מחלקות פדרליות נוספות, הורו לעובדיהן שלא להגיב למייל באופן מיידי, ובכך רמזו כי המהלך לא רק שלא תואם עם הדרגים המקצועיים, אלא אף הפתיע אותi לחלוטין.
עוד באתר:
המייל עצמו, שנשלח מכתובת דוא"ל חדשה תחת שם משרד ניהול כוח האדם, נשא כותרת לקונית ומצמררת: "מה עשית בשבוע שעבר?" הניסוח הפשוט והישיר, יחד עם האיום המרומז בפיטורים, יצרו אווירה של חרדה וחוסר וודאות. חשוב לציין כי המייל עצמו לא כלל איום מפורש בפיטורים, אך ציוצו של מאסק ברשת החברתית, שפורסם זמן קצר לפני שליחת המיילים, יצר את הקשר הבלתי נמנע בין הדרישה לדיווח לבין איום פיטורים אפשרי.
הגלים של הזעזוע והכעס התפשטו במהירות ברחבי המערכת הפדרלית, אשר גם כך נמצאת בתקופה מתוחה. גל פיטורים קודם של אלפי עובדים בתקופת ניסיון, דרישה לחזרה למשרדים במשרה מלאה, והצעות מפוקפקות להתפטרות דחויה, כבר עירערו את תחושת הביטחון של העובדים. כעת, הדרישה החדשה לדיווח, בשילוב עם איום הפיטורים המרומז, נתפסה כהסלמה מסוכנת במגמה זו.
גורמים המקורבים לממשל טראמפ ומאסק טוענים כי מדובר בצעד לגיטימי לשיפור היעילות והאחריות במערכת הפדרלית, כחלק ממאמץ רחב יותר "לייעל" את הממשל הפדרלי. עם זאת, מבקרים רבים רואים במהלך זה ניסיון נוסף לפגוע בעובדי המגזר הציבורי, להחליש את מעמדם ולערער את יציבות המערכת, במטרה להחליף עובדי מדינה מקצועיים במינויים פוליטיים, ולצמצם את ההגנות על עובדי מדינה.
אוורט קלי, נשיא הפדרציה האמריקאית של עובדי הממשלה (AFGE), האיגוד הגדול ביותר של עובדים פדרליים, גינה בחריפות את המהלך, ותיאר אותו כ"זלזול מוחלט בעובדים הפדרליים ובשירותים החיוניים שהם מספקים לעם האמריקאי". הוא תקף את אילון מאסק, ותיאר אותו כ"מיליארדר מנותק ומיוחס שלא ביצע שעה אחת של שירות ציבורי ישר בחייו", וטען כי הדרישה להצדקת תפקידם היא "אכזרית וחסרת כבוד" כלפי מאות אלפי ותיקי צבא המשרתים במגזר הציבורי. קלי אף הודיע כי האיגוד מתכוון לנקוט בצעדים משפטיים כדי "לערער על כל פיטורים בלתי חוקיים של חברינו ועובדים פדרליים".
גם דורין גרינוולד, נשיאת איגוד עובדי האוצר הלאומי (NTEU), הביעה זעם דומה, ותיארה את מייל ה-OPM כ"בלתי אמריקאי לחלוטין". היא הדגישה כי חברי האיגוד שלה הם "עובדי מדינה מקצועיים ולא ייכנעו לניסיונות בוטים אלה לתקוף משאב חיוני עבור הציבור האמריקאי".
מומחים משפטיים בתחום דיני העבודה הפדרליים אישרו כי איומי הפיטורים של מאסק חסרי כל בסיס חוקי, וכי ניסיון לכפות התפטרות על עובדים פדרליים ייחשב כפיטורים שלא כדין, אשר יאפשר לעובדים לתבוע פיצויים. בעוד חלק מסוכנויות הממשל הורו לעובדיהן להיענות לדרישה ולדווח על פעילותם, אחרות נקטו בגישה זהירה יותר. סוכנויות ביטחון לאומיות, כמו ה-FBI וה-NSA, חששו במיוחד מחשיפת מידע רגיש, והורו לעובדיהן שלא להגיב למייל בשלב זה, ולהמתין להנחיות נוספות. גם במינהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי (NOAA) הזהירו את העובדים כי ייתכן שהמייל נשלח בטעות או שהוא ניסיון פישינג, וביקשו מהם שלא להגיב עד לבירור נוסף.
מנגד, ראש השירות החשאי של ארצות הברית, שון קוראן, הורה לעובדיו לציית למייל ה-OPM, אך ציין כי הסוכנות מעמידה לרשות העובדים משאבים תומכים "בעתות של חוסר וודאות". הגישות השונות בין הסוכנויות השונות מדגישות את הבלבול וחוסר התיאום שאפיינו את המהלך השנוי במחלוקת.
הדרישה לדיווח מגיעה על רקע שיתוף פעולה גלוי בין הנשיא לשעבר טראמפ לבין אילון מאסק, אשר מונה על ידי טראמפ לעמוד בראש "המחלקה ליעילות ממשלתית" – גוף חדש שמטרתו המוצהרת היא לייעל את הממשל הפדרלי. טראמפ אף שיבח את מאסק בפומבי, ותיאר אותו כ"פטריוט" ו"עושה עבודה נהדרת". מאסק, מצידו, הגיב לציוץ של טראמפ ברשת החברתית, והבטיח "אעשה זאת, אדוני הנשיא!", מה שמעיד על שיתוף פעולה הדוק בין השניים ועל מחויבותו של מאסק ליישם את מדיניותו של טראמפ במגזר הציבורי.