הצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על הצורך ביצירת אזור חיץ בדרום סוריה יצרה תגובת שרשרת דרמטית בקרב הקהילה הדרוזית בחבל א-סווידא הסורי. בעקבות נפילת משטר אסד, מתרחשים באזור תהליכים מהירים המזכירים את ימי "מדינת הדרוזים" שהתקיימה באזור לפני כמאה שנה, בתקופת המנדט הצרפתי.
באירוע יוצא דופן שהתרחש השבוע, השתלטו כוחות צבאיים דרוזיים על שדה התעופה אל-כפר במחוז סווידא, הניפו את דגלי הקהילה הדרוזית והסירו את דגלי המורדים הסוריים. קבוצת קצינים בכירים בראשות העריק הסורי טארק אל-שופי הכריזה על הקמת "מועצה צבאית" חדשה שתנהל את האזור, בעוד שמנהיגים דתיים דרוזיים הוציאו פתוות (פסקי 'הלכה') נגד כניסת כוחות אסלאמיסטיים מצפון סוריה לאזורם.
עוד באתר:
"נאסרת כניסת כוחות אל-ג'ולאני לדרום סוריה. בהתאם לכך, הדם של כנופיות אל-ג'ולאני מותר… הם טרוריסטים ונחשבים לכופרים", נכתב בפתווה דרוזית שהופצה באזור. ההתייחסות היא לאבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון הטרור האסלאמיסטי לשעבר שהשתלט על מרבית סוריה לאחר נפילת אסד, וכעת מנסה להציג את עצמו כמתון ושוחר שלום.
גורמים מקומיים טוענים כי ישראל מעודדת את המהלכים מאחורי הקלעים. אחד מאנשי המועצה הצבאית החדשה אף הופיע בסרטון ובו הצהיר על "נאמנות למדינת ישראל" ושלח ברכות למנהיג הרוחני של הדרוזים בישראל, השייח' מוואפק טריף.

בכלי התקשורת המקומיים מדווחים כי הצהרתו האחרונה של ראש הממשלה נתניהו, שבה התחייב להגן על הדרוזים בסווידא ודרש את פירוז דרום סוריה מכל כוח צבאי, היוותה זרז משמעותי להתארגנות הנוכחית. שר הביטחון ישראל כ"ץ אף ביקר לאחרונה בכתר החרמון והצהיר כי "צה"ל יישאר בפסגת החרמון ובאזור הביטחון לזמן בלתי מוגבל כדי להבטיח את ביטחון תושבי מדינת ישראל".
"לא נאפשר לכוחות עוינים להתבסס במרחב הביטחון בדרום סוריה – מכאן ועד לציר סוויידא-דמשק, ולא נהיה תלויים באחרים להגנתנו", הוסיף כ"ץ, בעודו מדגיש את המדיניות הישראלית באזור.
למרות ההתפתחויות המהירות, קיימת מחלוקת בקרב הקהילה הדרוזית עצמה. המנהיג הרוחני של הדרוזים בסווידא, השייח' חיכמת אל-הג'רי, מכחיש – לפי מקורות מקומיים – כי הוא תומך בפרויקטים "אנטי-לאומיים או בדלניים". לפי אותם מקורות, הוא דוגל ב"מדינת סוריה מאוחדת ומרכזית המבוססת על דמוקרטיה, צדק ושוויון".
קבוצות חמושות אחרות בסווידא, כמו "חדר המבצעים המשותף", התנגדו בחריפות להקמת המועצה הצבאית החדשה וטענו כי "היא בלתי לגיטימית והצהרותיה מייצגות רק את מקימיה".
חשוב לציין כי המתרחש כעת מעלה הדים של "מדינת הדרוזים" או "מדינת ג'בל אל-דרוז" שהתקיימה באזור בין השנים 1921-1936 תחת המנדט הצרפתי. אזור סווידא, המאוכלס ברובו בבני העדה הדרוזית, נהנה אז מאוטונומיה ניכרת.
לאור נפילת משטר אסד והמבוכה בסוריה, ישראל מנצלת את ההזדמנות להרחיב את השפעתה באזור, בעודה מדגישה את הצורך ביצירת אזור חיץ שיגן על התושבים בישראל מהמשטר החדש – שטיבו עדיין לא ידוע לחלוטין. עבור ישראל, הקמת ישות דרוזית אוטונומית בדרום סוריה עשויה לשמש חגורת ביטחון נוספת בגבולה הצפוני-מזרחי.