
שולמית אורבך, משוררת וסופרת חרדית, מספרת על יוזמה יוצאת דופן – תערוכת שירי נשים חרדיות בבית המשפט העליון. במסגרת התערוכה, שנפתחה בט"ו בשבט, מוצגים עשרה שירים של נשים חרדיות העוסקים בנושא "צמיחה מתוך כאב". אורבך מתארת את החיבור בין עולם המשפט לשירה, ואומרת: "גם שירה מורכבת ממילים וגם פסקי דין מורכבים ממילים. המילה זה המקום שמחבר".
היוזמה נולדה מתוך קהילה ספרותית בשם "מישירות מבט", שבה נשים חרדיות משתפות שירה כתובה מדי שבוע. "זאת קהילה של נשים חרדיות שכותבות שירה. מיעוטן כמוני זה נשים שממש עוסקות בתחום של הכתיבה והמילים כמקצוע, אבל רובן בכלל עוסקות במקצועות אחרים לחלוטין, והשירה זו עוד נדבך בחיים שלנו, עוד סוג של מהות בעיניי", מספרת אורבך.
עוד באתר:
התערוכה, שנערכת בשיתוף פעולה עם הנהלת מוזיאון בית המשפט העליון, מציגה את השירים בגרם המדרגות המרכזי של המבנה, כך שכל מבקר הנכנס לבית המשפט פוגש את השירה החרדית. "כל מי שנכנס בעצם עולה לאולמות הדיונים ופוגש פשוט שירה, שירה נשית מרגשת, מיוחדת, שנכתבה ממעמקי הלב והנשמה", מתארת אורבך.
אחד השירים בתערוכה, שנכתב על ידי המשוררת ריבקי לרנר, ממחיש את המסר המרכזי של צמיחה מתוך כאב: "העייפות הגשמים הכריעה ענפים ותיקים להשיל עלים. עץ עומד עירום בקור ירושלמי, כך וכך מעלות. שבט הגיע… חג לאילנות, העומדים בגבורה בשעה של גלות". לדברי אורבך, השיר מדגיש את הרעיון שדווקא מתוך הקושי והחורף הקשה, מתחילה הצמיחה.
השירה, לטענת אורבך, היא כלי שיכול ליצור חיבורים גם במקומות שנראים מנוגדים זה לזה. "כשאני חושבת באמת מה משותף, אז קודם כל זה המקום הזה של המילים… יש מקומות שדווקא השירה יכולה לחבר, יכולה לדבר, יכולה לקשר, להסביר ולספר המון כשכלים אחרים פחות יכולים לפעול במקום הזה", היא מסבירה.
האזינו לראיון המלא מתוך התוכנית "אשת חיל" בהגשת מיכל ירושלמי >>>