
"באנו אתמול לכנסת", אומר ל'קול חי' אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל הי"ד שנפלה במוצב נחל עוז ב-7 באוקטובר, "לבית העם, כדי להיות נוכחים בדיון 40 חתימות, כי רצינו שבנימין נתניהו יסתכל לנו בפנים, שהקואליציה תסתכל לנו בפנים, של המשפחות השכולות. חללים על חללים שלא נמצאים איתנו פה היום, אבל מדינה שלמה שחפצה בחיים, ובאנו נקיים מפוליטיקה כדי לעמוד על דרישה מאוד בסיסית – שתוקם ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את כולם, כי רק לה יש את הכלים המתאימים ביותר לעשות כן, והתבזינו".
"אומר ראש הממשלה", הגיב מגיש מהדורת הבוקר בצלאל קאהן, "אני לא סומך על ועדת חקירה כזו, שתמנה שופטים שרוצים לראות את הימין הולך הביתה. הם פוליטיים".
עוד באתר:
אשל משיב: "כי הם מפחדים? בסוף אתה חושב לעצמך רק דבר אחד, בנימין נתניהו יכל לעמוד מעל הבימה בהאג ולהגיד קבל עם ועולם, לנו יש את מערכת המשפט הטובה ביותר בעולם, ואז לחזור לישראל ולהגיד שהמערכת המשפט פה היא הגרועה ביותר בעולם? אז עם מי אתה משחק משחקים, אדוני ראש הממשלה? ועל מי אתה בא לעבוד בקונסטלציה כזו או אחרת? מה קורה פה בעצם?".
"מבחינתך, אייל", שאל מגיש המהדורה דוד חכם, "כל ועדה שהיא לא ועדת חקירה ממלכתית לא תגיע לחקר האמת?".
אשל: "אנחנו מדינת חוק או לא? כי אם אנחנו לא מדינת חוק אז אפשר לדבר על כל ועדה אחרת. אני מסכים. אבל לא נאמר לי שישראל כבר לא מדינה דמוקרטית, ונקבעו פה חוקים. אז אם אנחנו לא עובדים לפי החוקים, אז בואו נעשה כל מה שכל אחד רוצה, בואו נפעל בשביל מה שאנשים אחרים רוצים. אבל ועדת חקירה ממלכתית קבועה בחוק, אלא אם כן מישהו ישנה את החוק. ואם מישהו לא מסכים לגבי פרסונה כזו או אחרת, שתעמוד בוועדה שתצטרך לקבוע את חבר השופטים, אז גם לזה כבר מצאנו פתרון, והוא נקרא בית הנשיא. בואו ניכנס לשם, גם ראש הממשלה, שיבוא איתנו, אין בעיה, ונפתור את זה".
"אייל", שאל בצלאל קאהן, הייתה לך פגישה, שיחה עם ראש הממשלה מאז ראשית המלחמה?".
אשל משיב: "נפגשנו איתו פעם אחת, כשאנחנו ההורים השכולים של התצפיתניות והסמב"ציות, הגענו למשרד ראש הממשלה. ושם הוא קיבל אותנו, וזאת הייתה הפגישה היחידה. זה היה בערך לפני שנה, כשנפגשנו איתו. ובאנו לנסות ולרתום אותו כבר אז, לטובת דרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית. באנו לבקש ממנו גם את העזרה שלו, של משרד ראש הממשלה, באשר להנצחת המקום להישארות החמ"ל כמו שהוא והפיכתו לאתר הנצחה ומורשת. אגב, על התשובות האלה קיבלנו את החיובי המלא. הוא היה בעד, הוא אמר שאין שום בעיה. האנדרטה שהקמנו – תעבור לידי תחזוקה של משרד ראש הממשלה, כנ"ל לגבי החמ"ל, אבל את המהות לא הצלחנו. כל מה שהוא אמר זה לכשתסתיים המלחמה, נעבור להליך הבדיקה".
"אתה מודע לזה שיש הורים שכולים אחרים שחושבים שלא ועדת חקירה ממלכתית אלא ועדה אחרת צריכה לבדוק?", שאל חכם.
אשל: "בסדר, אין בעיה. אני מכבד כל בן אדם אחר, במיוחד, בהיותה משפחה שכולה. אני מכבד שיח. אני רוצה שיח. אני רוצה שיח שיהיה מכבד, ובסוף רק בעזרת שיח נוכל לבנות פה עתיד טוב יותר. לשם אני מכוון".
האזינו לראיון המלא, מתוך 'מהדורת הבוקר' בהגשת בצלאל קאהן ודוד חכם: