
המאה ה-21? בועדת הבריאות של הכנסת, נחשף היום (שלישי) כי בדיקות רפואיות לנהגים נרשמות עדיין ידנית ולא במחשב. לדברי יו”ר הוועדה ח”כ יוני משריקי (ש"ס) "המערכת הזו, שנועדה בין היתר לתת מענה לאנשים עם מוגבלויות, חייבת להיות נגישה, מקצועית והוגנת. תלונות רבות ממשיכות להצטבר על זמני המתנה בלתי-סבירים, הליכים מסורבלים ובירוקרטיה בלתי נגמרת. אנשים ממתינים חודשים ארוכים לבדיקה שאורכת לעיתים פחות מדקה – מצב שאינו מתקבל על הדעת".
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד) פועל במסגרת משרד הבריאות, והוא הגורם הרפואי המוסמך בישראל על פי חוק לביצוע בדיקות בריאוּת לנהגים, ולמתן חוות דעת והמלצות מקצועיות בנוגע לכשירותם הבריאותית לנהיגה.
עוד באתר:
לדברי המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר ספי מנדלוביץ, "המרב"ד לא מספק את השירותים שלו מכמה סיבות ובעיות שורש. הבעיה הראשונה היא שהתיקים הם אינם דיגיטליים – שנת 2025 וכותבים תיקים ידנית. זה מקשה על הציבור, על העובדים ועל ניהול התורים. אנחנו שואפים להפוך את כל התהליך לאינטרנטי תוך שבועיים, אבל יש פה גם צורך תקציבי. יש לנו קושי ביישום ההחלטות, אנחנו כן במגמת שיפור הדרגתי. כרגע המרב"ד מטפל בכל מי שמבקש להוציא רישיון ציבורי או רכב כבד, אנשים עם עבירות תנועה, אנשים עם בעיות רפואיות, קשיי גיל ובעיות רפואיות. במצטבר אנחנו מטפלים בעשרות אלפי פניות בשנה, ביטלנו את הבדיקות ע"י פסיכולוג כדי לצמצם את הפניות ולקדם את המענה, ואנחנו לאט לאט מתקדמים. אנחנו עושים הכל כדי לייצב את הפערים, אנחנו יכולים לתת מענה ל-1,000 בדיקות בחודש ולצערנו זה לא מספיק".
לפי מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה, יוסי נזרי, "אנחנו כל דיון שומעים את אותם ההסברים ולא קורה כלום. משרד התחבורה מסכים לקחת 50% מפעילות המרב"ד תחת חסותו, אבל המרב"ד רוצה לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. אמרתם שביטלתם פסיכולוג? אנחנו כבר שנתיים מבקשים את המסמך והוא לא קיים. הנהגים הנכים הם אלו שסובלים מהאירוע. הכל עומד על התקציב, משרד הבריאות לא רוצה להעביר סמכויות כדי לא להיפרד מהתקציב".
גאיה עופר ממונת בריאות באגף התקציבים הדגישה כי העברת המכון למשרד התחבורה יהווה שיפור השירות גם במשאבים וגם לאזרחים. אך אנחנו לא מכירים בקשה שהועברה אלינו ממשרד התחבורה, על הקצאת משאבים או תקציבים".
מנכ"ל צבר רפואה, שי כהן סיפר כי "אנחנו מתגברים את המכון כדי לצמצם את הפערים, אנחנו כל חודש נותנים מענה ליותר תיקים. שיתוף הפעולה על משרד הבריאות מניב תוצאות טובות, והוא משתפר מחודש לחודש. יחד עם זאת, יש הרבה בעיות ארוכות שנים שאם לא יפתרו רגולטריות – לא נגיע ליעדים המיוחלים, השאיפה היא 2,200 תיקים בחודש וכרגע אנחנו על 970 בינואר האחרון, בראש סדר העדיפויות צריך לפתור את התיקים הרפואיים הידניים. יש מטופלים שממתינים מעל שנה ומעל שנתיים, חלק לא מבוטל מהם מאבדים את האמון במערכת ואנחנו מטרטרים אותם הלוך ושוב כדי להביא מידע רפואי למכון – במקום באופן דיגיטלי". יו"ר הועדה ח"כ יונתן מישרקי בירך את שיתוף הפעולה בין משרד הבריאות לצבר רפואה וציין כי "חובתנו לתת שירות איכותי, מהיר, מקצועי, אנחנו לא עושים לאזרח טובה אלא זאת חובתנו. אני מאחל לראות עוד שיפור בשיתוף הפעולה ביניכם".
אלי בן מויאל, נכה ופעיל חברתי למען נכים בישראל זעם על זמני ההמתנה הארוכים: "לחכות שמונה חודשים לבדיקה רפואית בכדי לקבל היתר נהיגה זה עובר כל גבול. לא הגיוני שאני צריך להילחם עבור מונשם מול המכון – ואין אף אחד שיעזור לו".
סמדר אונה, אזרחית מרותקת לכיסא גלגלים, דרשה שהנושא יתמקד בטובת הנכים: "לא הגיוני לטרטר נכה ממקום למקום, אבא אחד צריך לדאוג לצרכים של הנכים. למה כל הוועדות של הנכים צריכות להיות בביטוח לאומי מלבד וועדה אחת במשרד הבריאות? אתם גורמים לנו להעביר את כל הנתונים הרפואיים שלנו שכבר נמצאים בביטוח לאומי למשרד חיצוני".
בתום הדיון הוועדה קבעה סיור במכון בעוד כשבועיים, בכדי לראות את התנהלותו ודרשה לקבל תכנית עבודה לשנת 2025, ולהציב יעדים לצמצום הפערים הקיימים.