
ברקע הודעת שר המשפטים יריב לוין למזכיר הממשלה עו"ד יוסי פוקס בדבר כוונתו להדיח את היועצת המשפטית לממשלה, פרופ' משה כהן אליה מספק פרשנות משפטית חדה ומזהיר: "לא משנה כמה ההליך תקין, הסיכויים שבג"ץ יפסול את ההחלטה גבוהים מאוד".
החלטת הממשלה להצביע על הבעת אי אמון ביועצת המשפטית לממשלה, בשל התנהלותה הבלתי הולמת וחילוקי דעות ממושכים עם הממשלה, יוצרת סערה פוליטית ומשפטית. פרופ' כהן אליה מציין כי מבחינה משפטית, הממשלה יכולה לקבל את ההחלטה באופן עצמאי, אך הסבירות להתערבות בג"ץ נותרת גבוהה.
עוד באתר:
"חשוב להבין מהי הפונקציה של היועצת המשפטית לממשלה", מסביר הפרופסור. "היא מהווה את הזרוע המשפטית של מערכת המשפט בתוך הרשות המבצעת, ולכן בג"ץ כמעט תמיד יגבה את עמדתה". לדבריו, החלטת הממשלה בנושא זה, גם אם היא עומדת בכללי המשפט, עלולה להיתפס כהתערבות פוליטית ולהוביל לפסילתה על ידי בג"ץ.
פרופ' כהן אליה מתייחס גם לעיתוי ההחלטה, ומדגיש כי המתנה מצד לוין עד לפרישה של מפלגת עוצמה יהודית מהממשלה סייעה לו להימנע מטענה על ניגוד עניינים, אך עדיין יש סיכון גבוה שפסילת ההחלטה תתרחש.
בנוגע לוועדת גרוניס, שהוקמה לבחון סוגיות כגון הדחת היועמ"שית, הפרופסור מסביר כי אמנם לממשלה יש רוב שם, אך העמדה של השופט בדימוס אשר גרוניס עשויה להיות קריטית. "אם גרוניס יביע תמיכה בהדחה, קיים סיכוי של 30%-40% שבג"ץ יאשר את המהלך. אחרת, הסבירות לפסילה כמעט ודאית", הוא קובע.
לסיכום, לדעת פרופ' כהן אליה, הממשלה נוקטת במהלך מחושב, אך עליו להיעשות בחוכמה ובזהירות. "גם אם יריב לוין רוצה להציב את בג"ץ מול שורת דילמות כדי להשיג הישגים במקומות אחרים, הוא חייב להבין שפסילת ההחלטה אפשרית מאוד", הוא מסכם.
האזינו לדברים המלאים מתוך 'המהדורה המרכזית' הערב ב'קול חי' בהגשת אבי מימרן: